Hjältekockar i vardagen

Sitter på tåget mot Kiruna. Startade igår vid sex och är bara 45 min sen. Inte så mycket om man betänker att resan är run 140 mil lång! Polcirkeln är passerad, det är snö, kallt men strålande sol…

Nåväl ska till Kiruna för att hålla kurs för kockar inom offentliga sektorn. Ska prata om och inspirera till mer klimatsmart och ekologisk matlagning i Ekomatscentrums regi. Var i Dandryd i samma ärende igår.

Offentliga sidans kockar som med små, små medel förvandlar billiga råvaror till bra mat. Jag bilr alltid så imponerad när jag möter dessa lågavlönade vardagshjältar.  Spott och spe är det som oftast möter ”mattanterna i skolbespisningen”. Men de får inga 77 kronor portionen , som Stockholms läns landsting betalar för sina ´svarat plastlådor med mikromat.

Visst behövs mer kunskap, mer engegemang hos många men glöm inte alla eldstjälar som ständigt trollar med knäna. Och sedan får höra  att maten är för trist/konstig/ för mycket greönsakre/ för lite grensaker/ fel sorts fett/för lite mjölk till maten osv. osv. Välj vad du brukar skälla dem för…  

Vad jag skulle önska dem alla, dessa kockar är mer vidareutbildning, mer uppskattning, mer uppmärksamhet och att de framförallt får laga mat. Inte bra sprätta förpackningar och värma skickad mat. Det drälls så muycket med pengar i detta land så varför inte satsa några extra kronor på våra barns och äldres mat?

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: