Mjölkmage och laktosfritt

Hörde på  P1:s nyhetsmorgon om hur det laktosfria sortimentet växer. Tillskillnad från mjölkens vänner bland mejerierna och mjölkfrämjandet tror jag att detta är ett verkligt problem för många. Det behöver dock inte vara så stort. Laktosintolerans är ett litet problem jämfört med komjölksallergi. Och det kan jag säga eftersom jag på nära håll upplevt både komjölksallergi och laktosintolerans. Med ett komjölksallergiskt barn samt tre generationer laktosintolernta i familjen.

Laktosintolerans ger magknip, gaser, diarre medan komjölksallergi vanligtvis har ett mycket våldsamt förlopp och den allergiske kan inte äta minsta mängd mjölk. Komjölksallergiska tål inte heller mjölk från getter, får eller andra däggdjur. 

Laktosintolerans är en brist på ett enzymet, laktas, som bryter ner det speciella mjölksockret, laktos, till glukos och galaktos. Ser man världsvitt förlorar alla barn denna förmåga att bryta ner laktos när det kommer upp i skolåldern och blir vuxna. Vi, åtminstone de flesta av oss, nordeuropéer är en mutation och klarar det hela livet. Men förmågan avtar med åldern och många äldre har svårt med laktos.

Dessutom kan man få en tillfällig laktosintolerans efter en häftig och/eller vanligtvis långvarig magsjuka. Laktasenzymet sitter ytterst på tarmslemhinnan och dessa celler förnyas så gott som dagligen. Vid magsjuka men även vid svält förstörs delar av tarmslemhinnan och man blir laktosintolerans. Det är därför man inte ska äta mjölk de närmaste dagarna efter en magsjuka. Gäller förstås även mindre barn som nästan till 100 % tål laktos oavsett härkomst. Bristen på laktas beroende på en skadad tarmslemhinna är också orsaken till att seriösa hjälporganisationer inte längre delar ut vanligt mjölk- eller vällingpulver vid katastrofer.

Som laktosintolerans kan man tåla olika mängder av laktos. Mjölkvännerna brukar hävda att man klarar att dricka ett glas till maten. Så stora mängder känner jag ingen som klarar, av dem som kallar sig laktosintolerans. Däremot kan de flesta äta yoghurt, i alla fall vanlig naturell yoghurt, däremot inte filprodukter. Yoghurt innehåller bara halva mängden laktos jämfört med fil. När yoghurtbakterierna bryter ner mjölksockret bildar de faktiskt också en mindre mängd laktos.

Alla laktosintoleranta klarar vanlig hårdost helt enkelt beroende på att  hårdost inte innehåller laktos. Många har dessutom lättare för feta produkter typ grädde och kanske framförallt helfet creme fraiche.

Se däremot upp med glass, vassleprodukter typ messmör och allt med skummjölk som torra soppar, Baileys, mixer osv.

Tips: På apotek liksom hos hälsokosten finns laktastabletter som tillför just laktas och gör att du kan bryta ner laktosen. Åtminstone apotekens lactrase funkar bra men det är mycket dyra, 3-6 kronor dosen, och inget dagligt alternativ. Men bra att ha vid fest och resor.

Numera finns dessutom ett stort laktosfritt soriment. Men mer om det senare

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Mjölkmage och laktosfritt”

  1. Lena Says:

    Ytterligare ett intressant och upplysande inlägg på din blogg! Skickar länken direkt till min svärmor som är laktosintolerant! Tabletterna med laktas tror jag inte hon vet om!

  2. Var sjunde svensk tål inte mjölk « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Läs mer om laktosintolerans här på min blogg. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: