Jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa tillhör det där verkligt goda sopporna och enligt min mening behövs verkligen inte 4 dl grädde (se nedan) för att göra dem riktigt smakliga. Låt smaken bli rund av potatis istället.

Det här behövs till 4 portioner: 400 g jordärtskockor, 2 stora potatisar, 1 stor purjolök, 2 msk vetemjöl, 1,5 msk rapsolja, 1 tsk gurkmeja, 1 tärning eller motsvarande mängd buljongelé, 1 äggula, 1,5  kaffegrädde eller 0,5 dl tjock grädde +  1 dl mjölk, salt, vitpeppar

  • Gör så här: Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i skivor. Lägg allt eftersom i en kastrull med 6 dl kallt vatten.
  • Snitta purjolöken och skölj mellan bladen. Skär det vita i tunna strimlor.
  • Koka jordärtskockor, potatis och det vita på purjolöken riktigt mjuka i vattnet.
  • Kör till puré i mixer eller med elvisp.
  • Rör ihop vetemjöl, rapsolja och gurkmeja till en pasta. Koka åter upp purén. Rör i mjölpastan och buljong. Låt koka i 5–10 minuter. Späd med mer vatten om soppan är tjock.
  • Vispa ihop äggula och grädde. Dra soppan från värmen och rör i gräddblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Dekorera med tunna strimlor av det gröna på purjolöken, persilja och strimlor av rökt skinka eller rökt lax.
  • Rågbröd med hackade mjukkokta ägg, smaksatta med lite örtsmör, och med paprikastrimlor är gott till.

 

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Jordärtskockssoppa”

  1. Lena Says:

    Det där blir min ”gräsänkemat” 🙂
    Ska 1,5 msk rapsolja egentligen vara smör?

  2. lottabrinck Says:

    Det tycker inte jag. Jag gillar smörsmaken visserligen men den drunknar ändå i smaken av jordärtskocka. Därför väljer jag rapsolja som är mer lätthanterligt = redan flytande. Dessutom vill jag åt de nyttiga enkelomättade liksom Omega-3 fettsyrorna som finns i rapsolja.
    Smöret sparar jag till kakorna, pajerna och steker gärna i smör för bra yta och smak.

  3. Lena Says:

    Tänkte eftersom det stod ”smör” längre ner att röra ihop med mjöl och gurkmeja. Jag gör som du säger, olja får det bli!
    Använder också gärna rapsolja i det mesta men har svårt för smaken på den ”bättre” så det blir raffinerad.

  4. CrimsonAnna Says:

    Denna soppa blir ljuvligt god. Har man inte så många jordärtskockor blir den även underbar med hälften skockor och hälften rotselleri.

  5. Lena Says:

    Färdiglagad, uppäten och mycket god! Tack för maten! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: