Mer gift på svenska åkrar

Läser i den utmärkta tidningen Ekolantbruk att det är i det närmaste frågan om en fördubblad mängd besprutningsmedel som hamnar på de svenska åkrarna. Siffrorna kommer från SCB så det är inte propaganda siffror från ekoodlarna. Och ändå är inte mängden bekämningsmedel som öses över vetet, majens, sojan som svenskt lantbruk importar medräknad. En mycket stor andel av det kraftfoder som svensk djuruppfödning – gris, nöt, kyckling men även i viss mån lamm- använder är ju importerad!

Så käre svensk du har medverkat till att miljön och giftanvändningen har ökat i hela vår omvärld. Och det finns inga planer på att minska användningen. I regeringens plan för jordbruket som sträcker sig till 2013 nämns inget om en minskning av bekämpningsmedelstrycket.

Måste det vara så här? I Danmark har man gått motsatt väg. Där har användningen minskat med ungefär hälften oavsett vilka partier som suttit i Amelienborg sedan 1990: Idag är bekämpningsmedelstrycket lägre i Danmark än i Sverige!

Välj ekologiskt och ät mer vegetariskt.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Mer gift på svenska åkrar”

 1. Ika Says:

  Tack för länken, det var intressant läsning! Man ställer ju sig frågan varför bekämpningsmedlen i Sverige, och här i Finland där jag bor, inte förses med kännbara miljöavgifter. Avgifterna kunde placeras i en fond för kommande miljökatastrofer. Jag är tyvärr så mycket realist att jag tror att vi har mycket osett när det gäller effekterna av bekämpningsmedel och andra liknande kemikalier.

  Strax under den här artikeln i tidningen läste jag också en notis om fosterskador i Argentina, skador som orsakas av besprutning av sojaodlingarna. Återigen ett exempel på att det som är illa för miljön också skadar människor, även om många fortfarande verkar tro att kampen för en bättre miljö handlar om världsfrånvända storstadsbor som engagerar sig i gulliga djur i stället för att bry sig om de mindre lyckligt lottade människorna i världen.

 2. lottabrinck Says:

  Att människor ställs mot människor, väst mot syd osv. är mycket olyckligt. Och jag vill hävda att ofta har vi egentligen gemensamma intressen.

  Är helt övertygad om att vill verkligen råda bot mot svält, dåligt utnyttjande av jordarna, självförsörgning, miljöförstöring så vore ett ekologiskt jordbruk det bästa för så väl väst som syd.

  Det är i första hand de stora jordägarna i syd liksom handel, industrin i väst som tjänar på mer gifter, mer konstgödning och mer GMO.
  Sedan ska förstås jordbrukssubventionerna i väst avskaffas. Det kan ju inte vara riktigt att vi subventinerar vete och mjöök och på så sätt slår ut mejerier och bonden i tredje världen?

  Om det fanns ett antifredspris skulle Eu.s och Usas jordbrukspolitik finna det, varje år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: