Äpplen för allergiker och andra

Vi är många pollenallergiker som får kli i halsen av äpplen. Halsen tjocknar och bitarna fastnar. Det finns lösningar för de flesta av oss.

Tillhör du dem som reagarer på äpplen för att det är frågan om en korsallergi mot björkpollen klarar du äpplen som är upphettade dvs. i form av äppelkakor, mos, chutney osv. Är det däremot frågan om en korsallergi mot persika  vilket är vanligt kring medelhavet funkar inte värmebehandlingen. Då reagerar man med magont.

När det gäller färska äpplen är det lättare att klara skalade – många allergener sitter i skalet. Dessutom ger nyskördade och precis mogna äpplen mindre reaktioner. Så plocka dem direkt från trädet! Jag klarar mina egna äpplen men sällan köpeäpplen och det är jag inte ensam om. A. åt ett nyskördat äpple häromveckan och kunde för första gången på 5-6 år njuta av den speciella syrliga krispigheten som är så typisk för äpple.  

Vissa äppelsorter har mindre mängd allergener. Till dem hör Gloster och Aroma. Gamla, lokala sorter som Charlamovsky och Maglemer tolereras också lättare. Nya är på väg som Balsgårdsäpplet ”Allgott” men då krävs det ekonomiska bidrag. Det är dyrt att ta fram och lansera nya äppelsorter.

Läste i gårdagens Metro att ett ”nytt äpple” Frida sett dagens ljus på Balsgård. Det första på 50 år. Ett stort rödgrönt äpple med syrlig smak och fast konsistens. Hoppas att vi slipper vänta ytterligare 50 år på Allgott. Och att det inte blir ett nytt ”Katja” äpplet som togs fram för att det skulle var lätt att hantera för odlare och butiker. Långt skaft så det inte blev fullt på ovansidan, avlångt så att det inte skulle gnida sig mot de andra äpplena och med tjockt skal så att det höll extra länge. Behöver jag säga att det är ovanligt smaklöst men supersnyggt.

Sur kärringen som skriver här upprörs också över Metros lilla tävling ”Kan du dina äppelsorter”, på sid 4 . Där 3 av 4 är importäpplen! Hallå, ursäkta var har redaktionen och journalisten på Metro varit de senaste åren?  Inte räknar jag varken  Red Delicious, Green Delicious eller Granny Smith till mina äpplen.  Är det några vi ska undvika är det dem. Långa transporter, mycket bekämpnings-, antimögelmedel samt konstgjort vax. Förutom att de har trist extra tjockt skal.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: