Äppeldags

Äntligen tillbaka efter en veckas förkylning medelst sängläge…Innan var jag i London men mer om det senare

Cox Orange trädet i trädgården dignar av ganska små goda äpplen…De är så där knapriga, söta och samtidigt syrliga som bara svenska äpplen kan vara. Nu är det verkligen äppeltid. Låt oss prata äpple.

Få livsmedel har ett så vitt spritt rykte om att ge hälsa som äpplet. Det tar fart någon gång i historiens början och dyker upp i de senaste vetenskapliga rönen. Visst är det lätt at förstå hur ryktet uppstod. Hur äpplet fick sin centrala roll i hälsans och magins historia – Vertikalt ituskuren ser kärnhuset ut som en livmoder, ett kvinnligt könsorgan. Med ett horsiontellt snitt bildas däremot en femuddig stjärna, ett pentagram som är nyckeln till makten över den ockulta vetenskapen om de högre tingen. Liv och död. Eva och Faust. Kunskapens frukt på gott och ont.

Men historen slutar inte här. Tittar man på äpplets näringsvärde i en vanlig livsmedelstabell verkar det inte vara särskilt upphetsande. Mediokert värde på C-vitamin och kostfiber, folat och andra hälsosamma ämnen. Nej, den stora hälsofördelen med äpplen är att vi äter så mycket av dem.  Äpplet som gammal hälsosymbol beror säkert på att de ofta fanns tillhands, hela året om och i stor mängd och .

Även om många bär innehåller betydlig högre mängder vattenlösliga antioxidanter än äpple så spelar de egentligen mindre roll för vår hälsa.  För hur  mycket och hur ofta äter vi egentligen bär? Förakta ändå inte mängden antioxidanter i äpple dess aktivitet motsvarar faktiskt hela 1500 mg Vitamin-C. 

Antioxidanterna är en stor grupp ämnen som på olika sett skyddar kroppens celler och som anses vara livsviktiga för att upprätthålla en god hälsa. De mest kända antioxidanterna är vitaminerna C, E och betakaroten samt mineralen selen. I äpplen finns i första hand en mängd enkla fenoliska syror och olika polyfenoler som t ex flavonoider. Några av de fenoler som förmodas vara verksamma  i grönt te som blivit så uppmärksammat för dess skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom finns också i äpplen liksom även flera av lökens antioxidanter t ex quercetin.

Mängden antioxidanter varierar mycket mellan olika äpplesorter liksom även med skilda odlingsbetingelser. I kärva äpplesorter som särskilt används vid cidertillverkning är halten av tanniner som störst. Det är antioxidanter som man bl.a. hittar i skalet och kärnan hos vindruvor. Men de finns även i olika matäpplen.

Äpplen som fått mycket ljus innehåller mest anthocyaner, en grupp fenoliska antioxidanter som samtidigt är färgämnen. Framförallt solexponerade äpplen som suttit högst upp i trädets krona, äpplen som kommer från luftigt beskurna träd och äpplen som vuxit på nordligare breddgrader har ofta ha ett högre innehåll av anthocyaner. Äpplekart har också ett högre innehåll av olika fenoler än vad helt utvuxna och fullt mogna äpplen har.

Äpple anses motverka ökning av blodkolesterolvärdet vid kolesterolrik föda eftersom äpplets polyfenoler tycks kunna förstärka pektinets kolesterolsänkande förmåga. Pektin är den form av lösliga kostfibrer som dominerar i äpple. Epidemiologiska studier visar dessutom att äpple även på andra sätt stärker hjärta och kärl och förbättrar lungfunktionen.

Men ät äpplet med skal. I det tunna skalet som omger äpplet finns ungefär lika mycket antioxidanter som i resten av äpplet. Så välj ett äpple du inte behöver skala för att slippa antimögelmedel och andra bekämpningsmedel. Ännu ett skäl att välja ekoäpplen.

Tänk också  på att svenska äpplen har tunnare skal, växer vanligtvis långsammare och har därför högre torrsubstanshalt. Därmed är smaken bättre och doften intensivare. Svenska konventionellet odlade äpplen är vanligtvis inte doppade i antimögelmedel och vax.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Ett svar to “Äppeldags”

  1. Gela Says:

    Oj oj oj vad mycket fin fakta. Hoppas det var ok att jag refererade till din blogg igen en gång från min blogg.
    Ha en fin fin kväll/Gela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: