Mer ägg till folket – färre burar till hönsen

Imorgon är det ”Äggetsdag”. Det är en dag vi gärna firar.

Ägg är nyttigt. Massor av protein av högsta kvalitet. En hel del Vitamin-A , Folat men också B12, Vitamin-D och E. Bra med mineraler och i första hand selen. Men som allt annat kan man inte bara leva på det…

Glöm det där med att ägg innehåller kolestreol. Visst innehåller ägg en hel del kolesterol men numera vet vi att det inte spelar någon större roll. Det är mängden fett och då framförallt mättat fett som höjer den skadliga formen av kolesterol i blodet. Andra blodfetter beror snarare på för mycket snabba kolhydrater och socker. För höga blodfetter är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så ät ägg med gott näringssamvete. Men vill du också ha gott miljösamvete välj svenska ägg (nej jag har inga kopplingar till Svenska Ägg) och förstås allra helst KRAV ägg (och inte heller Krav sponsrar mig). Inom den ekologiska odlingen får hönsen gå ute, när så vädret tillåter och får förstås ekologiskt producerat foder. 

Övriga svenska ägg produceras antingen som frigående höns eller i inredda burar – förhoppningsvis. Långt ifrån alla äggproducenter accepterade lagen om förbud mot oinredda burar när det kom för ca 10 år sedan och vägrade ställa om i många, många år. Idag vet jag inte om alla dessa äggproducenter är borta eller om olagliga ägg fortfarande säljs till industrin. Nästan alla ägg som säljs i svenska butiker kommer från frigående hönor.

Just industrin är en riktig bov när det gäller ägg enligt min mening. Så gott som alla större livsmedelsfabrikanter använder sig av importerade burhönsägg. Dessa hönor lever inte under acceptabla förhållanden. Om de svenska burhönsen är tre i varje bur och är de utländska fyra. Och då har varje svensk burhöns bara ett eget A4 ark att leva på. 

Kan vi inte använda Äggets Dag till att kräva svenska ägg, helst från frigående höns, i vår färdigmat från industrin och restaurangerna? 

Ps Minns ni Kronäggs färdiga ”Omelettsmet” i tetra? Har inte sett den på ett tag så jag hoppas att de slutat med den. I allafall så gjordes den på importerade burhönsägg. Orsaken? För att få ned priset. Snacka om självmål eller att bita sig själv i svansen.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Mer ägg till folket – färre burar till hönsen”

  1. Lena Says:

    Kravägg köper man så klart! Ett av de bästa livmedlen som finns. Perfekt förpacking i sitt skal och tusen möjligheter att laga till på olika sätt.
    Jag såg omelettsmeten men vägrade köpa den. Nu finns det pannkakssmet i kyldisken. Hu!

  2. CrimsonAnna Says:

    Det här får bli en extra morot att baka själv. Inte bara blir det mumsigare, hönsen mår bättre med. Jag har en bekant som inte äter quorn av just det skälet, han misstänker att det innehåller ”industriägg från Polen” som han uttrycker det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: