Fredagsmys – bästa pizzan med grönsaker

OBS! Hallå, läs detta innan du avfärdar tanken på pizza:

Det här är en pizza med en tunn knaprig botten, rikligt med fyllning av färska körsbärtomater, paprika, kronärtskocksbottnar och färsk basilika. Den är inte flottig av billig, smetig ost utan den ska göras mozzarella och kesella. Supergod tycker jag.

Det här behövs till 2-3 portioner: Pizzadeg: 3 msk mjölk, 1 dl vatten, ½ paket (färsk) jäst, 1 tsk salt, 3 dl vetemjöl (gärna någon typ av durumvete), ½ dl grahamsmjöl Fyllning: 1 dl tomatpuré, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk oregano, 1 dl kesella lätt, 1 grön paprika, ca 12 körsbärstomater, ½-3/4 burk (á 400 g) kronärtskockshjärtan, 1 (á 125 g) mozzarellaos, 1 msk olivolja

  • Gör så här: Värm mjölken och vattnet fingerljummet. Rör ner jästen och saltet.
  • Arbeta in mjölet och arbeta väl i 7-8 minuter till en riktigt smidigt deg. Använd gärna elvispens degkrokar.
  • Jäs övertäckt i 20-30 minuter.
  • Värm ugnen till 250-275 grader.
  • Gör fyllningen: Pressa vitlöken direkt ner i tomatpurén och blanda med oregano.
  • Kavla ut degen direkt på smord eller bakduksklädd plåt. Kvala så mycket så att det inte blir en tjock kant runt om.
  • Bred tomatpurén över hela bottnen, ända ut i kanterna. Smeta ut kesellan.
  • Skölj tomater och paprika. Halvera tomaterna, kronärtskockshjärtana och strimla paprikan. Skiva mozzarellan.
  • Fördela grönsaker, mozzarella på pizzan och ringla sist över lite olivolja.
  •  Grädda snabbt i het ugn till fin färg, ca 10 minuter.
  • Strö över svartpeppar och massor av fäsrka blad basilika.

Vintips: till detta dricker jag med fördel ett italienskt rött vin. Favorit som pasta- och pizzavin hemma hos oss är Zetas ” Troppo Merlot Cabernet” (nr 2180). Ett enkelt ekologisk vin från Sicilien för 64 kronor.

Tips: Har du svamp, tex förvällda trattkantareller, eller färska tunt skivade champinjoner kan du ta dem istället för kronärtskockshjärtan. Det kan också var gott med några tunna, tunna lökringar på pizzan.

Bonustips: De kronärtskockshjärna som blir över är goda i alla typer av sallader. Och vem säger nej till några pizzabitar till lunchens sallad?  

  •  

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: