Är kolsyra farligt för tänderna?

Har du också funderat på om det myckna sippandet på kolsyrat vatten, från kolsyreapparat liksom även från den förkättrade bultejvattnen, kan fräta på tänderna?

Kolsyra är ju en syra, om än inte särskilt stark, men kan den ge skador på emaljen? Läste frågan på föräldrasajten ”Growingpeople” hemsida från en orolig mamma. Hennes barns tandhygenist varnade för att småsippa kolsyrat vatten.

Men så länge som det handlar om neutralt kolsyrat vatten utan såväl socker som citronsyra är det ingen fara menar experterna. Deras påståenden stöds dessutom av undersökningar hos både ontologiska institutionen i Umeå och i Göteborg.

Däremot är det förstås stor varning för läsk men även för ren juice utan sockertillsats. Tänk också på att de s.k. vitaminvattnen innehåller socker och ofta någon syra. Även de ”nya” mineralvattnen som bara har en liten liten mängd socker fräter och förstör tänderna.

Som en tandläkare sa: Allt utan rent vatten ska man undvika att småsippa av. Alla andra drycker hör endast hemma till dagens måltider.

Och om du gör eget mineralvatten hemma: Undvik att smaksätta vattnet inte bara med något sött eller surt. Även nypan med salt påverkar hälsan negativt. Salt höjer som alla vet blodtrycket och de allar flesta får i sig alladeles för mycket salt.   

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Är kolsyra farligt för tänderna?”

  1. Lena Says:

    Jag har ju för länge sedan slutat köpa kolsyrat vatten med citronsmak. Visserligen dricker jag helst kranvatten men blir det köpevatten vill jag ha naturell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: