Korv i parti och minut

Är domare i Chark-SM som just nu avgörs i Göteborg!! Min grupp eller team, vi är ju domare gudbevars, gransakar smala korvar. Vi har synat, sprättat upp, petat i, luktat  och smakat på 71 korvar + några ekologiska som tävlar in en speciell klass. 

Har lärt mig se om en prinskorv är handflätad (tror det heter så) – då sitter korven tätt, tätt och en skickligt stoppad korv ger spänst åt klasen med tre korvar (prinskorvar sitter ju tre och tre) så att röken kommer åt att måla korven vackert brunt runt om. Prinsen får ingen blek mage. En lagom kraftig lammtarm ger ett trevligt knäpp när tänder skär genom skinnet och är kalibern den rätta på tarmen får korven perfekt dimension. Varken för smal eller för tjock. Visst låter det som matpoesi?

Många, många skickliga korvflätare verkar i Sverige. Tyvärr är inte smaken alltid av samma höga kvalitet. Vi har hittat riktiga bottennapp. Många är för söta medan andra är ettersalta. Några har en unken smak (ordet surströmming for genom rummet), fosfater ger metallsmak åt andra. När vi hittar en korv med svarta hårstrån i skinnet spelar det ingen roll att smaken är okey…Men vad gör man med den goda kryddiga korven som fabrikanten kallar för varmkorv? Och bratwursten där korvmakaren glömt att sätta sprätt med vitlök, senapsfrö m.m.?

För visst är det väl så att när jag köper en varmkorv förväntare jag mig en lite enklare korv som är god att koka med mild smak utan några dominanta kryddor?  Även om det bara är falukorven som idag är nammnskyddad dvs. har ett krav på minimängd kött och maxmängd fett är vi många som förväntar oss att en prins- och wienerkorv ska hålla en högre kvaltet än en varmkorv. En prins- eller en wienerkorv ska kännas lite ”köttigare” och rundare i smaken. Alla tre ska ha en slät, finmalen konsistens tillskillnad från en kabanoss eller bratwurst som ska vara grovmalen. Dessutom  ska de förstås ha en kraftig smak av vitlök och kryddor.  

Men många, många är bra. Välbalanserade är de flesta och så finns de där de som smakar förbluffande gott.

Imorgon ska vi koka och steka finalisterna. Korvarna alltså, inte korvmakarna. 

Vilken korv som blir svensk mästare får ni inte veta förrän den 28 oktober.    

Förövrigt tycker jag det är skräp av charkbranchen att de inte har en frivillig överenskommelse om namnskydd av klassiska svenska korvar. Även om inte Livsmedelsverket längre kräver det så är vi många konsumenter som vill ha tillbaka namnskyddet.     

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Korv i parti och minut”

 1. @Receptomaten Says:

  HÅRSTRÅN?? Herregud..!

  Hur som, låter som ett kul uppdrag! Må gott och hälsa Annika!

 2. Lena Says:

  Det låter som en halvsorglig historia!
  Ja, vanlig vamkorv ska vara snäll! Hårig korv? Hu!
  Du vet hur en korv ska vara hör jag och jag är nyfiken på resultatet.

 3. lottabrinck Says:

  Vi testare alla korvar anonymt. Vi vet inget om innehållet vare sig det gäller kryddor, utrdygningsmedel, tillsatser eller köttmängd.

  Och följdaktligen vet inte ens jag vilken småkorv, smal som är godast i Sverige förrän den 28 oktober.

  Ps. Ni som undrar om inte fabrikaterna kan skicka in en specialkorv just för detta tillfälle. En korv som inte kan köpas av någon konsument ska veta: SIK går ut på öppna marknaden som vanliga konsumenter och köper in ”vinnarkorvarna”. På så sätt kan de kolla att vinnnarekorven finns iverkligeten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: