Pangasisus inte alltid pangfisk

Pangasisus, eller hajmal,  är en relativt ny fiskart i våra frysdiskar. Vit, mild i smaken och med ett lite löst fiskkött som vinner på att rimmas. Tycker inte att den kan ersätta torsk som många vill hävda.

Pangasisus är odlad fisk och kommer ofta från Vietnam, Kina. Många gånger är odlingen under all kritik. Stor användning av antibiotika, smutsigt vatten med rester av bekämpningsmedel, mineraler, bakterier. Det är synd att odlingen ofta är en miljökatastrof. Särskilt med tanke på fiskens förutsättningar.

Pangasisus är en växtätare tillskillnad från t.ex. lax, regnbåge, röding, torsk. Den klarar sig alltså på enbart vegetabiliskt foder och behöver inte fiskmjöl för att växa! Och troligtvis är det väl så att den med sesamfrö i fodret kan bygga upp långa Omega 3 kedjor på samma sätt som lax kan. De enda svenska fiskar som kan bygga långa Omega 3 fettsyror från annat vegetabiliskt foder är annars Harg och Mört.  

Pangasisusen borde också som alla fiskar vilka lever nära ytan innehålla bra med Vitamin-D. Har sällan med fetthalten att göra. Är det någon som har uppgifter om detta vill jag veta! En fördel med pangasisusen är att den är framavlad för att passa i fiskodling. Fiskodling i risfält och de olika floddelta är verkligen inget nytt i Vietnam, Kina utan frågan om tusenåriga traditioner.

Den mesta fisken vi idag äter är odlad och enbart 50 % av all odlad fisk som äts i Europa kommer från vår världsdel eller USA. Oavsett om vi gillar odlad fisk eller inte så hör den framtiden till. Och ofta äter och lever den odlade fisken  i högre grad efter sin natur än vad våra kor, grisar och kycklingar gör. Det gäller åtminstone den atlantiska odlade laxen och våra odlingar av Regnbåge enligt professor Jana Pickova på SLU.

Fiskodling kan faktiskt vara ett sätt att återuppliva döda näringsfattiga fiskevatten (sid 20) och ”återuppliva” den ursprungliga fiskfloran. Spill och gödsel från fiskodlingar kan ge mat åt de ursprungliga fiskarterna. Bland annat har det gjorts spännade försök med detta i vattenmagasin och uppdämda dammar till vattenkraftverk .    

Åter till min pangasisus i pannan. I senaste Mersmak berättas om fiskodlingsföretaget Binh Nan Seafood i Mekongdeltat som Lobster tar sin pangasisus från. Deras firre tycks vara ganska schysst! Allt enligt Louise Ungerth, konsumentföreningen Stockholm. Louise litar jag på.

Så kan Lobster fixa ett schysst pangasisus så kan väl alla andra  det också? Var krävande konsument! Kräv miljöcertifikat, kontroll av Världsnaturfonden och anständiga förhållanden för arbetarna.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

8 svar to “Pangasisus inte alltid pangfisk”

 1. matpolisen Says:

  Bra inlägg!

 2. Minna Says:

  Intressant läsning!

 3. Louise Ungerth Says:

  Tack Lotta för vänliga ord!
  Louise

 4. Lena Says:

  Intressant det där! Jag kan dock inte fördra fiskens konsistens och smak. Synd för alla andra tycks gilla den och billig är den!

 5. lottabrinck Says:

  När det gäller konsistensen: Gör som jag: rimma den först. Med salt i lagen dras ”vatten” från själva fisken ut. Den blir fastare i konsistensen. Gäller förstås all fisk. Tyvärr försvinner även en del nyttigt kalium också.
  Somliga gnider in fisken med salt istället men jag tycker en lag(1 liter ljummet vatten + 1msk salt) fungerar bättre och i en lag tinar dessutom fisken snabbt.

  Jag brukar dessutom ta fram största stekpannan (plasbelagd s.k. teflonpanna) och stek firrarna i. Lägg i en generös ( enligt mitt tycke) klick på ca. 20-25 g smör. Hetta upp ordentligt tills smöret fräser och får färg. Sedan steker jag några minuter på var sida. Vänd inte i onödan.

  Gör man på detta sätt blir konsistens okey om ej så fast som hos rimnmad torsk.

 6. Lena Says:

  Hm! Jag blir ju så illa tvungen att (motvilligt) prova nu.
  Ska köpa en sådan där vi tillfälle och provsmaka.

  *jag och min stora käft* 😉

 7. jojo Says:

  Köpte ett kilo till katterna (som älskar inkl smaklösa alaska pollock). Dom smakade och sen ville dom inte äta en bit till.
  Då bedömer jag den inte bara som smaklös utan som oätlig och kan tänka mig att den är odlad som det skrivs ovan – i gift,smuts och bakterier.
  duger den att komposteras ens? Eller hur ska den sopsorteras.

 8. lottabrinck Says:

  Jag brukar inte slänga rå fisk i komposten; det luktar för mycket.

  När det gäller katter och fisk tror jag att de framförallt reagerar på ”gammal” fisk dvs fisk som luktar fisk och inte är riktigt färsk och därför börjar bli angripna av förruttnelsebakterier. Katter är ju inte asätare.

  Intessant när det gäller pangasisus är att det kommer nya odlingsmetoder som är betydligt bättre och ligger i startgropen för att bli godkända av den odlade fiskens MSC märkningen. Så snart kan vi äta bra pangasisus! Mna räknar med att 25 % av all pangasisus fråb Vietnam kan bli godkänd såsmåningom. Men än är vi inte där.

  Det lönar sig att gnälla och protestera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: