Bonusmat – pasta med helgrester

Vi är många som njutit en köttbit, tillagat på ett eller annat sätt, med en läcker sås av nyplockad svamp i helgen. Blev det något kvar? Nästan hur lite som helst räcker till en pastasås. Det är ju det som är det trevliga med pasta – lite sovel och mycket sås och mycket pasta.

Jag brukar på italienskt vis koka en riktigt stor portion riktigt flödig, smakstarksås  och sedan hälla den över den färdigkokta pastan. Rör om/vänd ner med två skedar så att pasta och sås blandas.

Alla italiano blandar jag också i tomater, konserverade i någon form, i svampsåsen. Jag gillar kombinationen svamp, lite grädde/creme fraiche och tomat. Vet att alla matskribenter just nu alltid predikar att man ska välja tomater av märket Mutti. Det gör inte jag. Ursäkta att jag svär i kyrkan. Viktigare för mig är faktiskt att de är ekologiska. Och än så länge har inte Mutti några eko, eller? 

Det här behövs till 4 portioner: 1 burk krossade tomater, 1 stor gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, 1-2 dl svampsås, några skivor stekt/kokt kött eller kyckling, örtkrydda t.ex. timjan, rosmarin, salt, peppar, färsk persilja eller basilika

  • Gör så här:  Skala, finhacka lök och vitlök. Fräs lätt i olivolja.
  • Vänd ner svampsåsen. Låt puttra några minuter medan du:
  • Skär köttet i knappt centimeterstora bitar.
  • Tillsätt kött och örtkrydda. Låt koka medan spasatn blir klar.
  • Smaka av såsen med salt och peppar. Är såsen för syrlig, runda av med en halv tesked socker eller kanske lite ketchup. Den kan behövas mer örtkrydda också.
  • Häll av vattnet från pastan och häll pastan i en uppvärmd skål – jag brukar låta pastavattnet värma skålen.
  • Häll på såsen. Rör om. Strö dessutom gärna över en näve hackad persilja.
  • En bit parmesanost liksom svartpeppar är festligt att servera vid sidan om så att alla kan sätta extra sprätt på vardagspastan.

Ps: Sjävklart kan du dryga ut svampsåsen med någon extra näve färska champinjoner. Skiva dem och låt fräsa med löken.

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: