Ugnsbakad äppelchutney

Fallfrukten men även de rynkiga äpplen som blivit kvar i fruktskålen försöker jag ta hand för som sagt var förakta inte fallfrukten. Bevara det som finns liksom att se rester som bonusmat är kanske det mest klimatsmarta och miljömässigt schyssta vi kan göra… 

Är det något som saknas i dagens receptfloden är det tips om hur man förvandlar trädgårdens frukter och bär liksom skogens överflöd till ”riktig” mat. För varför måste alla bär och frukter kokas in med socker till efterrätt och kaka? Varför förstöra alla nyttigheter i form av mineraler, vitaminer, antioxidanter genom att dränkta dem i socker och smör? 

Så därför bakade jag igår till fallfrukt och andrasorteringens äpplen till en kryddig äppelchutney och serverade till kokt nötbog med säsongens alla rotfrukter. Gott.

Det här behövs till 6 portiooner som tillbehör: 1-1½ kg andra sorteringens äpplen, 3-4 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 1-2  tsk chilipeppar, 2 tsk rosmarin, ½ tsk salt 

 • Gör så här: Pensla en ugnsform med 1 msk av oljan. Formen ska knappt rymma äpplena. De krymper mycket under tillgningen. Skala och klyfta löken. Skiva vitlöken.
 • Skär bort det skadade på frukten och skär resten i ”slarviga” bitar dvs. det behöver inte vara lika stora eller likformade.
 • Lägg äpplen och lök i formen. Det ska bli till en hög! Strö över chili, rosmarin, salt och ringla över oljan.
 • Sätt in i ugnen och låt baka tills frukten krympt till hälften ungefär. Det brukar ta en timme. Rör om lite då och då.
 • Smaka gärna av efter halva tiden. Det kan behövas mer kryddor.
 • Den klimatsmarte och energimedvetne stänger också av ugnen 10-15 minuter innan det är dags att ta ut äpplena. Eftervärme bakar lika bra som full fräs värme. 
Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

5 svar to “Ugnsbakad äppelchutney”

 1. Anna Says:

  Intressant! Måste sparas. tack tack=)

 2. Ika Says:

  På tal om att ta tillvara fallfrukt…
  Jag har kokat mitt livs första äppelmos ikväll, efter att överallt ha läst att äppelmos ska kokas på syrliga äpplen som inte är allt för mogna. Vad jag hade var övermogen fallfrukt, så mjölig att den mosade sig själv bara man värmde upp den en stund. Fungerade alldeles utmärkt, och moset blev gott. Du som är matskribent och expert, vet du varför man inte rekommenderar folk att koka mos på äpplen som mina?

 3. lottabrinck Says:

  Hallå

  Så här säger gamla beprövade regler: Syrliga äpplen ger god syrlig smak och syran i frukten bibehåller den ljusa färgen på moset. Man kan givetvis sätta till lite extra syra i form av citronsyra, pressad citron eller askorbinsyra.

  Varför inte fallfrukt rekommenderas? Den innehåller ofta olika mögelsporer och eventuella fallskador brukar dessutom vara lite bruna dvs. fruktköttet har börjat brytas ner.
  Fryser du in moset i små portioner är inget av detta något problem. Hällbarheten blir dock kort i kylskåpet.

  Men konserverar du på gammaltvis (dvs. i glas och med s.k. värmesterilsering) är risken mycket stor att moset börjar jäsa i burken.

  Så mitt råd är frys in ditt mos och njut!

 4. Ika Says:

  Tack för förklaringen!

  Konservering kändes ändå inte som ett bra alternativ eftersom jag inte ville tillsätta vare sig konserveringsmedel eller stora mängder socker, så fallfrukt är tydligen lämplig råvara för oss som fryser in moset.

  Jag hade en citron hemma, så jag gjorde en sats med pressad citronsaft och rivet citronskal samt kanel – blev riktigt lyckat. Gjorde också en sats med urskrapade frön ur en vaniljstång, och att den blev lyckad kändes lite mera förutsägbart. 🙂

 5. lottabrinck Says:

  Låter gott både och! Just citron och kanel är en läcker kombination med långa anor i de arabiska köket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: