Dags för Bondens marknad

Imorgon är det Bondens marknad från Malmö till Umeå och mellan Stockholm och Göteborg. På 17 olika platser säljer lokala småproducenter allt från smör och ost, fisk och kött, mjöl och bröd till potatis, lök och blommor. Allt är inte ekologiskt med mycket. Dagens tema är betor – röda, gula, vita och polkarandiga. Det du inte hittar i din vanliga butik finns här! 

Inte bara stora städer får besök utan även mindre och mellanstora som t.ex. Mariefred, Falun, Växjö, Nyköping, Örnsköldsvik har sin egen Bondens marknad. För att få sälja på marknaden måste produkterna komma från gården och den får inte var belägen längre bort från ortens marknad än 25 mil. Långt i Skåne kanske men ”nässgårds” i Norrland. 

Ur klimatsynpunkt är det sällan någon vits att ta bilen till din lokala bonde, bagare, trädgårdsodlare osv. Bränsleanvändningen blir väldigt mycket större totalt sett än att handla i närmaste butik. Men att samla ihop vännerna och ta bilen till närmaste Bondens marknad (se länken ovan) och storhandla är inte bara klimatsmart utan också trevligt och inspirerande. Mötet mellan producent och konsument är nog så viktigt.

Själv ska jag besöka Hästagård på Järvafältet. Tar min cykel dit och kan förhoppningsvis köpa allt det som inte finns i Kista eller i landet vid Fäbodtjärn.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: