Regnbåge, polkabetor, pepparrot, äpple, gräddfil

Fem fina råvaror och du har en läcker höstmiddag. Svårare än så här behöver det inte vara.

Regnbågen från Östra Kumla (Grangärde Finmark) är precis lagom varmrökt – inga rökaromer här inte utan äkta rök från alved. Polkabetorna enbart kokta. Egentligen är det väl inte något speciellt med gräddfilssåsen heller. Men den rivna pepparrotens bett och det syrliga äpplet passar så där alldeles speciellt bra till just rökt fisk och kokta betor.

Det här behövs till 4 portioner:Varmrökt fisk ca 1 kilo (orensad), 750 g polka-, gul- eller rödbetor, 2 dl gräddfil, 1½ – 2 msk finriven pepparrot, 2 små syrliga äpplen, salt, svartpeppar

  • Gör så här: Koka betorna. Skär bort blasten först med låt ”roten” sitta kvar. Koktiden varierar mellan 20-35 minuter beroende på storlek och hur mjälla betorna är.
  • Riv pepparroten fint, äpplen grovt. Det är onödigt att skala äpplena men skippa kärnhuset. Rör ner i gräddfilen och smaka av med salt och peppar.
  • Så då är hela rätten klar. Kanske vill du också ha lite kokt potatis till… 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: