Ugnsbakade äpplen – till efterrätt

Krydda dina ugnsbakade äpplen med någon av de stora ”äpplekryddorna” kanel, kardemumma eller ingefära. Den djärve sätter också lite extra sprätt på efterrätten med riven muskot och/eller malen koriander (från frön).

Förstärk äpplenas egen sötma genom att antingen ringla över sirap eller strö över farin- , muscovado- eller råsocker. 

Fett i form av antingen smör eller smörolja ger fin färg och en rund smak. Till fest brukar jag slå till med hasselnötsolja och precis på sluttet också strö över grovhackade nötter…

Det här behövs till 6 portioner: 1 ½-2 kilo fallfrukt, 3 msk smör, smör-  eller  hasselnötsolja, 2 msk malen kanel eller 1 msk malen kardemumma eller ingefära, 3-4 msk sirap eller brunt socker

  • Gör så här: Värm ugnen till 150 grader.
  • Pensla en ugnsform med 1 msk av fettet. Formen ska knappt rymma äpplena. De krymper mycket under tillgningen. 
  • Skär bort det skadade på frukten och skär resten i ”slarviga” bitar dvs. det behöver inte vara lika stora eller likformade.
  • Lägg i formen. Det ska bli till en hög! Strö över kryddan du valt, sockret och ringla, klicka över fettet.
  • Sätt in i ugnen och låt baka tills frukten krympt till hälften ungefär. Det brukar ta en timme.
  • Smaka gärna av efter halva tiden. Det kan behövas mer kryddor och socker.
  • Den klimatsmarte och energimedvetne stänger också av ugnen 10-15 minuter innan det är dags att ta ut äpplena. Eftervärme bakar lika bra som full fräs värme. 

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Ugnsbakade äpplen – till efterrätt”

  1. gunilla Says:

    Mums! Det här måste jag pröva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: