Fettkonsumtionen ökar mest

Läser en spännande artikel i Financial Times (9/9) om att fetman kostar massor av pengar för såväl anställda som företag och offentlig sektor. Inte något nytt. Även om Usas årliga kostnad  för fetma på 150 miljarder är en våldsam utgift som åtminstone jag baxnar inför…För visst är det fruktansvärt att 48 % av Usas befolkning har ett BMI över 30. Alltså feta och inte bara överviktiga. Vilket lidande för alla drabbade. 

Nej, det som förvånar mest är grafiken som visar vilka livsmedel som ökar mest i USA. Här seglar tillsatt fett (added fats) dvs. olja, margarin, smör upp som en stor vinnare.

Det är frågan om indextal. Där år 1970 är 100. Added fats  ligger på ca 156 år 2008 (år 2000 är en topp på 160). Det har alltså ökat 1,5 gång. Medan ”Socker och sötningmedel”  ökade som mest till år 2000 (index 128) men är 2008 nere i ca 113 dvs liten ökning jämfört med år 1970. Även ”mjöl och spanmålsprodukter” ökar men inte alls lika mycket som fett, index 145. Har dessutom legat däromkring sedan 1990. 

Att enbart socker och kolhydrater är den stora boven bakom den ökade fetman som ofta framförs är troligtvis inte hela sanningen. Och jag tror som den citerade exchefen för Us Food&Drug adminstration David Kessler: Att ”vi överäter hela dagarna”. Vi betar ständigt. Som om det vore farligt att vara hungrig i en kvart eller fyra. Det största problemet är den energitäta men näringsfattiga och kraftigt processade snabbmaten som säljs med aggressiv reklam, är ständigt tillgänglig,  (vem hade sett fik i bokhandeln, hamburgare  i tunnebanan, frukost i pressbyrån för 15 år sedan!), har ett lågt pris och där portionerna ständigt ökar. Och vi luras att köpa mer än vi vill: Vem har inte fallit för tag två chokladbitar för 10 kronor  istället för en för 7.  

Äta mindre och röra sig mera är fortfarande bästa rådet. Och kan man inte äta mindre portioner får man äta färre mål. Och absolut inte beta även om man kallar det mellanmål och det handlar om smoothies, bars, vitaminvatten…Att ständigt vistas i landet mellan hunger och mättnad är förödande.

För den som är fortsatt intresserad av vad som ökar i USA kommer här fler indextal för 2008:

 • rött kött, fågel och fisk : 112
 • frukt och grönsaker: 112

Källa: US Departments of Agriculture

Förklaring på hur index använts här: Indexsiffrorna jämför varje grupp  med sig själv och talar inte om storleksförhållnadet mellan de skilda grupperna av mat.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 svar to “Fettkonsumtionen ökar mest”

 1. Helge Says:

  Fett i kombination med socker är förödande. Socker utlöser insulinproduktion, Insulin är ett hormon som lagrar kolhydrater, fett och proteiner i kroppen. Äter man bara fett utan socker blir det ingen insulinproduktion och därmed ingen fettlagring.
  En björn äter mängder av kolhydrater i form av bär på hösten, enbart för att bli fet. vår och sommar är björnen inte fet, då vill den vara snabb och kvick.

 2. lottabrinck Says:

  Håller med att fett och socker är förödande för den som vill hålla vikten samtidigt ska man ha klart för sig att: Modersmjölken innehåller just fett och socker för att våra barn ska växa som allra bäst. Mängden fett och framförallt mängden socker är betydligt högre än i t.ex. komjölk. Däremot är mängden omättat fett och mängden protein betydligt lägre…Och; detta är viktigt, barn som får ammas fritt blir aldrig överviktiga. Vad vi kan lära oss av detta? Det vet jag inte med bestämdhet men kanske just att det är viktigt att äta sig mätt och inte småäta. Betandet (se ovan) av onyttigheter (se ovan) spelar stor roll.

  Sedan vill jag bara påpeka att insulin inte bara är av ondo; vet inte om du menar det, men somliga matdebattenter tycker det förvisso. Insulin är livsviktigt för muskeluppbyggandet. Insulin öppnar cellerna även för protein. Utan insulin är inte detta möjligt. Insulin är faktikst det mest anabola horminet som är könt. Betydligt potentare än alla konstgjorda…

  Det är klart att björnen äter bär på hösten. Han äter ju nästan bara vegetabilier samt lite smådjur hela året om…Det är inte många riktiga feta köttmål som en björn äter per år, om ens något. Det är väl därför som jägarna inte är så sura på björnen som de är på vargen…Han är ingen konkurrent om älgköttet.

  • Helge Says:

   Det finns mängder med vetenskapliga studier som klart visar att snabba kolhydrater är skadliga och orsakar våra välfärdssjukdomar. Tittar man historiskt har vi aldrig ätit så mycket socker, stärkelse mm. Helt klart är att den ökande inslaget av socker, dextros, modifierad stärkelse, druvsocker, glukossirap mm i all vår processad mat följer kurvan av våra välfärdssjukdomar.
   Ovan jord grönsaker är givetvis ok att äta.
   Professor Robert Lustig som bl.a forskar kring överviktiga barn har slagit fast sambandet. Se gärna hans film, lång men väldigt informativ. http://www.youtube.com/watch?v=0z5X0i92OZQ

   Livsmedelsverkets kostrekommendationer bygger inte på vetenskaplig grund utan på antaganden som lärts ut i generation som varande sanningen till dietister och läkare. Livsmedelsindustrin applåderar, det går mycket lättare att tjäna pengar på sockrad mat än på kvalitativ mat. Att det gör folk sjuka och att vi gör våra barn drogberoende (socker) är en konsekvens av dumheterna som lärs ut som fakta. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socker-liknas-vid-narkotika_6594828.svd

   Det kan vara svårt att acceptera att det är så, var det för mig med, tagit mig tre år att inse fakta. Jag har anpassat mig, undviker socker i alla former, gått ner 15 kg på 2 år, är piggare, har mer energi, tänker klarare osv. Sen är vi alla olika, en del tål socker bättre än andra. Men för de flesta är det hälsovådligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: