Puré på sommarens sista sockerärter

Plockar de sista (?) literna av årets skörd av sockerärter. Många är lite grova, trådiga så jag försöker mig på att koka en puré på hela baljan. Mycket bra faktiskt.

Det här behövs till 4 portioner: 500 g sockerärter, 1 tärning, 1 msk eller motsvarande mängd hönsbuljong gelé, 1 gul lök eller liten purjolök, 1 knippa persilja, 1 dl mjölk, 1,5 msk vetemjöl, 1 dl créme fraiche, salt och peppar

  • Gör så här: Rensa sockerärterna och dra bort den sega tråden från baljorna. Är baljorna riktigt grova kan det vara bra att skära bort även strängen på undersidan.
  • Finhacka löken och persiljan.
  • Lägg sockerärter, smulad buljongtärning, lök, persilja i en kastrull och häll på 5 dl vatten. Koka upp och låt koka tills sockerärterna är mjuka.
  • Mixa grönsakerna, obs spar kokspadet.
  • Koka upp grönsaksmos, kokspad och vetemjöl utrört i mjölk. Låt koka några minuter.
  • Rör i créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med en klick créme fraiche smaksatt med riven pepparrot och/eller skalade räkor.

Veggotips: Byt hönsbuljongen mot vegetarisk buljong och räkorna mot rostade kikärter.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: