Flora har återuppstått

När Unilever städade i produktkatalogen på 90-talet rensade man bort Flora. Sveriges första bredbara margarin och i en specialdesignad ask. Nu är Flora tillbaka på marknaden. Matspionen tycker: 

Ja, tack för bra smak och bra att salthalten är sänkt – den normalsaltade från 1,4 till 1,3 % och den extra saltade från 2 % till 1,8. Innehåller varken konserveringsmedel eller artificiella färger. Färgen kommer från A vitaminiseringen i form av den brandgula antioxidanten betakaroten. Berikad också med D och E.

Nej tack till att Flora bara säljs i stor 600 g förpackning. Och varför inte joderat salt nu när den bara görs för den svenska marknaden? Och varför skriver man inte att 48 % består av palmolja? Utan deklarerar bara 32 % rapsolja. Och solroslecitin låter bra som emulgeringsmedel men hur klarar sig den som är allergisk mot solrosfrön?

Övriga fakta: 70 kcal/ port om 10 g. Innehåller 80 % fett varav 33 g mättat, 35 g enkelomättat, 12 g fleromättat fett (i form av 2,5 Omega 3 + 9,5 g Omega 6 = kvot 1/4). Inga transfetter liksom övriga svensktillverkade margariner. Flora tillverkas i Helsingborg. Innehåller fil- och skummjölk och räknas som låglaktos produkt.

Capris: 23,90

Ps. Den snygga asken är designad av Lars Wallin. Vitklöver för normalsaltat och rödklöver för extrasaltat margarin.

Annonser

Etiketter: , , , ,

10 svar to “Flora har återuppstått”

 1. Lilla Odjuret Says:

  Äum, Milda har blivit Flora igen men det gör väl inte produkten bättre. Det är fortfarande margarin. För övrigt använder Unilever namnet Flora på andra marknader.

 2. lottabrinck Says:

  Enligt uppgift från Unilever så har visserligen Flora ersatt Milda men receptet är nytt. Flora som säljs i andra länder har inte samma innehåll som ”svenska” Flora.
  Den som gillar enkel- och fleromättat fett väljer margarin medan den som tror att mättat fett är nyttigare tar smör.

 3. Ann Grahn Says:

  Förr i tiden kunde man t ex inte steka i Flora varför man gick över till
  Bregott som är uneversalt i användning…..
  Min fråga är….kan man steka i nya Flora?
  Tacksam för svar.

 4. lottabrinck Says:

  Hallå
  Visst kan du steka i Flora. Det är egentligen bara lättmargariner med 40 % fetthalt som inte passar till stekning. De innehåller helt enkelt för mycket vatten! Flora däremot har en fetthalt på 80 %, samma som smör faktiskt. Och därmed betar det sig som smör.
  Jag tycker att framförallt olika pajdegar blir bra med Flora eller åtminstoine lika bra som med smör.

 5. Henke Says:

  fy sjutton för palmolja

 6. Bengt Ingerstam Says:

  Har du funderat på vad man förknippar klöver med, förutom med pengar? Jo smör! De fina oljorna från växtriket kommer inte från klöver utan raps och palmolja. Varför då klöver på paketet? I övrigt var du mera modest i din ”reklam” än t ex Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren (som fortfarande gör reklam för MILDA!) som öser ut ohöljd reklam i sina bloggar!
  Är det en organiserad kanpanj från Unilever?

 7. lottabrinck Says:

  Jag gör ingen reklam på denna blogg. Jag får inget betalt vare sig från fabrikanter, enskilda bidragsgivare eller via annonser.

  Däremot skriver jag om ”nya varor” som jag tror kan vara intressanta. Och försöker plocka fram fakta – typ att den innehåller palmolja – kring produkten som den vanlige konsumenten inte har tillgång till. Jag är konsumnetupplysare även om jag kan tycka bra eller dåligt om olika varor.

  Det kan tänkas att du förknippar klöver med smör. Vad gäller mig, klöver och mejeriprodukter förknippar jag snarare det med klöversmakande sommarmjölk. Och det är inget vidare. Klöver ger ingen bra smak åt mjölk! Tacka vet jag mjölk från kor som betat i skogen eller på ”riktiga” slåtterängar. De ger läcker mjölk. Klöver är en signal om att marken är (för) kväverik.

  Formgivaren av asken ville ha klöver som dekoration eftersom han fick Flora hos sina morföräldrar på sommarlovet!

 8. Anna Says:

  Jag älskar Flora!!

 9. skodabil Says:

  Skit med palmolja, BREGOTT är bäst!!!

 10. Gunnel Råsander Says:

  Flora är gott det tycker jag också !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: