Matavfall för 100 kronor i veckan

Läser att var tredje svensk slänger mat för 100 kronor i veckan. Undersökningen kommer från en kylskåpstillverkare LG som förstås vill att vi ska köpa deras senaste kylskåp som gör att maten håller bättre. Helt klart behövs nya kylskåp mellan varven om inte annat för att de ständigt får lägre energiförbrukning.  Ett exempel: Ett litet 50-tals drar 57 gånger mer energi än ett stort 90-tals. Sedan 90-talet har dessutom energiförbrukningen minskat med hälften. 

Angående matavfallet tror jag ändå att det handlar väldigt mycket om att vi slänger saker för säkerhets skull och dessutom är vi osäkra på när mat verkligen är dålig.

Lukta! Gäller all mat utom den vakuumpackade. Bara mat som luktar dåligt eller är möglig är dålig.   

När det gäller vakuumpackad ska man gå på bäst före tycker jag. I vakuumpackat utvecklas skadliga bakterier som inte gör sig tillkänna med dålig lukt och upplöst konsistens.  Här finnas bakterier som utvecklas just för att det är syrefritt och efter flera veckor är de skadligt många, särskilt för gravida. Se upp för listeria.

Visst handlar det om förvaring. Kyld mat ska stå kallt. Låt inte maten stå framme för länge och använd gärna kylväska när du handlar. Placera kött, fisk, mjölk på de kallaste ställen medan grönsaker och frukt mår bäst av mindre kyla. Tomater och frukt som ska ätas inom några dagar får stå framme i köket för bästa smak.

Visst håll koll på bäst före men lika viktig är att ha koll på när du öppnar vakuumförpackningen. Räkna med att rester och öppnade vakuumförpackningar håller i 5 dagar.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: