Valet och maten

Att det är val om några veckor har väl inte undgått någon. Men vem har hört partierna prata om mat? Om matkvalitet, matens miljöpåverkan, produktionsförhållanden, mat inom offentliga sektorn. Inte ens tillsatser nämns. Och inte heller tidningarna tycks vara intresserade av vad partierna står i den viktiga matfrågan…Inte ens när Råd&Rön redogör vad partierna anser i konsumentfrågan nämns maten med ett ord!

Jag vet att både Miljöpartiet och Centerpartiet har gett ut speciella mat/kokböcker inför valet. Men har de använts av partierna i debatten och har någon sett dem? Och vilken mat vill de övriga servera?

Mest bedrövligt är trots allt att ingen av partierna med ett ord nämnt den stora bärskandalen.  Om hur de asiatiska bärplockarna lever som slavar samtidigt som svenska bärinköpare tvår sina händer och ökar bolagets  vinster. Hur utländska bemanningsföretag kapar åt sig plockarnas pengar medan de inhyrda arbetarna har belånat hus, hem och för att betala sin resa hit. Inga bär finns och plockarna svälter i det närmaste, på sina madrasser i skolornas gymnstiksalar.

Är det så här den globala matproduktionen egentligen ser ut?  Har vi varit för blåögda tidigare?  Hur mår djuren och djurskötarna inom den thailändska, brasilianska exportsektorn för livsmedel? Vems är ansvaret för hur matproduktionen ser ut?  Tycker partierna att detta är en bra utveckling? Hur har man tänkt sig framtiden? Vad kan vi från svensk sida göra? Finns ingen svensk lag som skyddar den importerade arbetskraften?

En sak är klar: Hellre avstår jag från att köpa svenska bär än att jag gynnar dessa svenska bärföretag och asiatiska bemanningsföretag.

Ps: Att företag som Polarica, Scandumin( med Olle Svenssons Partiaffär, Fjellfrys, Finnerödja bär) verkligen tjänar stora pengar kan du läsa i denna utmärkta artikel i SvD.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2 svar to “Valet och maten”

 1. gunilla Says:

  Klart att du har helt rätt! Mat i dag är lika mycket miljötänkande som global uppvärmning och produktionsförhållanden. Märkligt också att ingen av våra politiker är ett smack intresserade av det som intresserar vanligt folk, nämligen tillsatser och vad som sker bakom lyckta dörrar i livsmedelsindustrin.
  Bli politiker Lotta!

 2. lottabrinck Says:

  Ja visst mer ljus på vad som händer med vår mat! Både här och där. Och när det gäller tillsatser verkar industrin mer lyhörd för våra farhågor än vad statmakterna inklusive politiker i alla läger är.

  Vad jag tänker på är att många företag tar bort alltmer av sina tillsatser -glutamat, transfetter och artficiella färgämnen är ju nu mer undantag än regel numera. Fast till den riktiga bra kvaliteten är det ju rätt långt kvar till…

  Jag vet inte vilket parti som vill ha mig. Och vilket jag skulle kunna underordna mig i. Man får väl fortsätta att vara ”sur kärring gnäller”. Vilket inte är så dumt även om man inte blir rik på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: