Kaffe sänker blodtrycket

Kaffe har massor av nyttiga effekter: Sänker blodsocker nivån, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, Parkinson, mildrar astma osv. En bieffekt är att kaffe, åtminstone många koppar, höjer blodtrycket men det tycks bara var tillfällig höjning.

Nu läser jag nyheter från den pågående ESC kongresen, där Europas ledande hjärtforskare samlas, i Stockholm. Äldre som dricker en till två koppar kaffe om dagen har lägre blodtryck. Så här skriver man:

En detaljerad studie utförd på en grekisk ö med hög livslängd och hög genomsnittsålder, har visat att moderat (1-2 koppar) konsumtion av kaffe kan leda till lägre styvhet i aorta hos äldre med högt blodtryck. Kärlväggen blir därmed mer eftergivlig och töjbar vilket är positivt och kan innebära minskad hjärt-kärlsjuklighet genom minskat tryck på hjärtat. 

Intressant är också att försökspersnerna druckit den speciella grekiska kaffeblandningen som innehåller höga halter av diterpener såsom cafestol och kahweol. Vad jag förstår är det frågan om antioxidanter som finns särskilt mycket i kaffesorten ”robusta” och när den mörkrostas. Är det någon som vet mer om detta? 

Vanligtvis får vi höglandskaffe ”arabica” när vi köper eller dricker kaffe i Sverige. Lite synd tycker jag som gillar Robustans kärvhet. Robusta är vanligt i många sorters kaffe som serveras kring Medelhavet.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: