Espresso syrup – bonus av kafferest

Blev så sugen på kaffe och kaffekultur att jag letade upp en gammal goding i kokbokshyllan: Espresso – culture& cuisine, från Chronicle books, San Francisco.

Försökte en gång att få översätta den men ingen nappade. Nåväl en riktigt läcker liten bok är det med vackra, nedtonade bilder i milda färger och i svartvitt. Tillsammans med kaffehistoria (ur amerikansk-italiensk synvinkel) finns ett fåtal recept.

Jag har snott men justerat nedanstående recept. Blir bäst med espressokaffe men jag gör det på kaffe från min moccabryggare. Tar du vanligt bryggkaffe, ersätt vattnet med kaffe. Visserligen får man väl en rejäl dos antioxidanter men den stora sockermängden uppväger nog mesta hälsonyttan. Gör det bara därför att det är gott och ett bra sätt att ta hand om ”kafferester”!

Det här behövs till ca 2 dl syrup: 1 3/4 dl socker,  1/2 dl vatten, 1 1/4 dl färdigtbryggt mocca- eller espressokaffe, 2-3 tsk rivet apelsinskal, 1 tsk malen kanel

  1. Gör så här: Häll socker och kaffe i en liten tockbottnad kastrull. Rör medan blandningen försiktigt värms på låg värme  tills sockret löst sig.
  2. Koka upp och låt koka häftigt några minuter tills konsistens är riktigt seg.
  3. Ta från värmen och rör i kaffe. Smaksätt med rivet apelsinskal och kanel.
  4. Låt stå och dra åtminstone 30 minuter. Men syrup håller mycket länge, länge
  5. Gott att ringla över glass eller servera som boken föreslår till frasvåfflor. Kan ju också användas till smaksättning av olika såser och mousse.
Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: