Polkabetor med fetaost

Årets polkabetor är stora, mjälla och fina. Det tycker också skogsharen som bor i mitt trädgårdsland. Han har buffat till en grop mellan sockerärterorna, bönorna och potatisen där han ligger och trycker. Än så länge nöjer han sig med att knapra i sig den saftiga blasten – den som jag gärna använder till sallad . Men lite får man väl bjuda på och så länge Jösse håller sig borta från själva betorna får jag vara nöjd.

Polkabetorna blir mycket goda ugnsbakade tillsammans med andra rotfrukter, några stänk olivolja och skivad vitlök. En annan favorit är att göra en klassisk sallad med fetaost, oliver och färsk oregano. Se ovan hur vackra betorna är! Visserligen inte riktigt rödvitrandiga som de råa men helt går inte ränderna ur.

Det här behövs till 4 portioner som förrätt: 500 g färska polkabetor (6-7 mellanstora), några späda blad, 75-100 g fetaost, 10-12 gröna oliver, ½-1 msk färsk oregano, dressing: 2 msk olivolja, 2 msk vitvinsvinäger, 1 skivad vitlök, 2 krm salt, 1 krm svart peppar,

  1. Gör så här: Skär bort blasten från betorna, men lämna en -två centimeter ner till själva betan. Skär inte bort roten och dess trådar.
  2. Koka i vatten som knappt täcker till betorna är precis mjuka. Det brukar räcka med 15-20 minuter om betorna är nyskördade och mjälla.
  3.  Skölj de späda bladen och oreganon.
  4. Rör ihop vinägern.
  5. Spola betorna i iskallt vatten någon minut och skala dem medan de fortfarande är varma. Skiva direkt och bred ut på ett fat. Häll genast över dressingen.
  6. Strö över fetaost, späda blad, oregano och oliver.
  7. Njut salladen ljummen.

Tips: Helt annorlunda blir salladen om du ersätter fetaosten med ägghack, vitlöken och oreganon med lite riven pepparrot och oliverna med kapris.

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Polkabetor med fetaost”

  1. Nytt försök görs igen | Daglig dos Martin Says:

    […] tror att det kommer bli stekta svartrötter, sedan kommer vi nog att tillaga polkabetorna såhär. Vi kommer även så väldigt mycket blodapelsin, men Tarocco ska ju vara den gudomliga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: