Förbjudet att välja närodlat?

Det är förbjudet för kommuner att kräva närodlat och svenska djurskyddsregler när de upphandlar livsmedel. Trist.

Alla större upphandlingar inom den offentliga sektorn måste gå ”via” Bryssel och det är Eu som bestämmer vilka kriterier som får efterfråga. Och det är alltså inte lagligt att efterfråga när- eller lokalodlat, korta transporter, nyskördat eller att äggen eller köttet producerats enligt de minimikrav som finns inom svensk djurskyddslagstiftning. Detta strider mot konkurrenslagstiftningen har olika kommuner fått erfara som t.ex Rättvik. Hur går det för Mellerud? Däremot är det okey att kräva ekologiskt producerat om det är certificerat enligt t.ex. KRAV eller Eu-ekologisk. Tack för det.

Fyra frågor ställer jag mig:

  1. Är det inte ännu mer orättvist att alla privata skolor, vårdhem osv. får kräva närodlat och svenskt. Och på så sätt kan erbjuda bättre mat och därmed kan konkurrera ut sina kommunala rivaler?
  2. Varför måste vi i Sverige alltid vara bäst i klassen och följa EU-s alla regler?
  3. Hur har EU och statsmakterna tänkt sig att vi ska uppfylla miljö- och klimatmålen om den offentliga sektorn inte får ställa krav på detta?
  4. Om nu svenskt jordbruk vill vara med i EU och ändå strävar efter att få sälja mer mat i Sverige. Varför ställer man inte om till KRAV?

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: