Fredagsmys – Hett fräs till fläskkarré

Vi kom sent till stugan igår och det gällde att snabb fixa till middag. På vägen for vi förbi Åkes slakt och chark i Tolvsbo, Söderbärke. Sveriges bästa slakteri? Köpte bland annat några skivor fin ekologisk ”utegris” från Möklinta. Men vad passar till det?

Efter en snabb räd i trädgårdslandet fräser jag ihop morötter, rödlök, sockerärter, koriander och smaksätter med chili, ingefära, vitlök, soja, sirap och serverar med pasta. 

Det här behövs till 3-4 portioner: 3-4 centimeter tjocka skivor fläskkarré med ben, salt, peppar, soja. Fräs: 2 mellanstora morötter, 2 mellanstora röda lökar, 2-3 cm färsk ingefära, 2 klyftor vitlök, 200 g (ca 4dl) sockerärter, ½-1 dl finhackad korianderblad med stjälkar, 1-2 msk rapsolja varav gärna hälften består av sesamolja, 2-3 krm chili flakes,  1 msk sirap, ½ msk vinäger, ½ msk ljus soja

  1. Gör så här: Börja med att strimla alla grönsaker till fräset. Vitlöken skivas tunt, ingefäran strimlas och hackas fint, den färska korianderna hackas.
  2. Stek fläskkarrén snabb till vacker färg. Salta, peppra, stänk över soja och låt eftersteka på svag värme medan du gör fräset.
  3. Hetta upp en storstekpanna. Fräs i oljan chili flakes, ingefära och vitlök någon minut tills det börjar dofta!
  4. Tillsätt morötter. Fräs under omrörning och tillsätt lök efter några minuter. Stänk över kallt vatten om grönsakerna mörknar innan de mjuknat.
  5. Vänd ner sockerärter och koriander. Ringla över soja, sirap och vinäger. Rör om och servera direkt.

Till detta dricker vi en riktigt läcker Riesling med lagom sötma och syra. Riesling Classic 2007 Alois Dahn. Tack Å. för den. Det är inte mycket som passar till sådan här kryddig mat. Är det något vi lärt oss om vin är att till rätter med asiatisk het kryddning är Riesling perfekt.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: