Vin i kartong bäst för miljön?

Genom ett pressmeddelande från Kiviks musteri ser jag att Systembolaget gjort en ut tömmande livscykelanalys över hur dess vinförpackningar påverkar miljön. Här redovisas CO2 utsläpp, vattenförbrukning osv.

Orkar du inte läsa hela blättra till sid 25 och se att:

  1. Stora förpackningar är bättre än små.
  2. Kartong är bättre än pet och glas generellt sett, gäller ej vattenförbrukning.
  3. Återvinning och avfallshantering är mycket viktigt dvs. om du sopsorterar dina vinsopor kan du nästan välja vad som helst!
  4. Använd hela innehållet. Som alltid är rester stor miljöförstöring. Det finns väl ingen anledning att dricka för mycket men varför inte frysa i vinslattar och spetsa såser, grytor, fräser och soppor med dem? Eller gör egen vinäger (se kommande inlägg). Dessutom finns vakuumpumpar till flaskor som gör att vinet snarare blir bättre efter en vecka i öppnad flaska.

Välj sedan förstås helst ett vin som transporterats med båt eller tåg. Den uppgiften är svår att få tag på…Varför berättar inte Systembolaget hur vinet transporterats? Jag vill ha en tågsymbol bredvid raden med djursymboler på hyllkanten.

Jag vill ha tips på vilka vin som transporteras energisnålt och klimatneutralt! Förutom att de är producerade utan konstgödsel och bekämpningsmedel.

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: