Bevara de halvgamla köken

Vart har alla 40-, 50- och 60-tals köken tagit vägen? Ni vet de där i stort sett platsbyggda köken med riktiga rostfria diskarbänkar, gedigna skåpstommar, trälådor, luckor i rent trä med ”elefantbeslag” i rostfritt.

Har sett massor av stora och små lägenheter i såväl Stockholm som Malmö och så gott som alla har rivit ut sina äldre kvalitetskök och ersatt dem med modern smeck. Det är kanske snyggt just nu med valnötsfanér på spånskiva, vita plastbelagda arbetskivor med nersänkt diskho och glansig glaskeramik. Men kan dagens luckor och kök åldras med värdighet? Vet nutidens köksfabrikanter vad patena är för något? Ser det inte bara risgt ut om några år. De går ju inte att renovera om inte stommen är bra.

Jag säger bara – Ge mig en liter linoljefärg och 50-tals köket blir fräschare än fräscht. Är diskbänken för låg? Höjd den med en sockel.

Vägra förstöra era kvalitetskök från tidigare årtionden när värden varslar om stambyte. Ni kommer inte att ångra er.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

5 svar to “Bevara de halvgamla köken”

 1. CrimsonAnna Says:

  Jag har ett-och jag tänker t.o.m behålla köksluckorna och lacka om dem. Tänker dock byta ut laminatskivorna mot fint trä-troligen ek.

 2. Boel Stier Says:

  Visst är det galet att det rivs så mycket kök? De nya installationerna lever med sina ägare i några år, sen flyttar nästa ägare in och lägger hundratusentals kronor på ännu ett nytt kök – igen. Och samtidigt är 50- och 60-talskök högsta mode:
  http://www.kvanum.se/kok/retro/introduktion

 3. lottabrinck Says:

  Anna – Laminatskivorna skulle jag också byta ut till trä. Med en rejäl dos parafinolja blir de fina och håller sig bra länge, länge. Men för övrigt är ju 50-tals köken suveräna och vackra. Häftig färg på luckor istället för 50-tals ”pissgula” och ”pyjamasljusblåa” förstör ju egentligen inte köken uatn gör ju dem bra vackarare. Målning går ju alltid att återställa.

  Boel: Festligt! Så exakt 50-tal – skjutdörrar, beslag, gedigna lådor, svart- och vitrutigt golv och framförallt det geniala att ha skåp ända upp i taket. Snyggt.

  Även när det gäller kök så är innehåll och funktion viktigare än glassig yta. Nobba plast och spånskiva. Renovera mera.

 4. hittat på nätet – 25 August 2010 | kajaknördar Says:

  […] Bevara de halvgamla köken23 August 2010 […]

 5. Gela Says:

  ÅÅÅ där kan jag ju inte hålla mig från att hålla med dig igen. Mycket går att få fint med lite linoljefärg. Och lite patina skadar ju inte heller. Ta vara mer på det gamla sluta släng!!! Åtminstone hör om det finns andra som vill ta vara på det.Ha det gott idag/Gela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: