Mjölkpropaganda i skolorna

Håller då och då matlagningskurser för kockar inom skolmåltiderna, förskolan och även inom äldre omsorgen. Om ni bara visste hur många professionella och entusiastiska människor jag mött. Kockar som med skicklighet verkligen kan trolla med knäna. Det är sällan viljan att skapa god och hälsosam mat som saknas utan pengar till mat och löner.

Skolan försöker hålla all reklam borta och lyckas med ett stort undantag: Mjölkpropaganda finns nästan överallt: I matsalarna står mjölkautomater  märkta med ”Milkbar – Arla” och på väggarna hänger affischer från Mjölkfrämjandet.

För er som inte vet så är Mjölkfrämjandet ingen neutral organisation utan har som uppgift att få oss att dricka mer mjölk, lapa grädde, käka ost och slicka i oss smör/bregott. Helt okey för mig men ge inte sken av att vara obereonde. Lyckats har man också. Visserligen har väl det direkta mjölkdrickande gått ner sedan 1960 men räknar man in ostkonsumntionen som har den stigit med 10 kilo per person och år! Och 10 kilo ost motsvarar som alla vet 100 kilo mjölk.

Och hur kommer det sig att på nästan alla skolors salladsbord  finns det bredvid morötterna, majskornen, vitkålen, lättdressingen m.m. en skål med keso? Keso är ju varken grönsak eller lätt dressing…  Dessutom är det den mjölkprodukt som ger sämst med kalcium (högt kalciuminnehåll brukar vara en av argumenten för att vi ska äta mycket mjölkprodukter).

Numera har Efsa (Eu:s ”livsmedelsverk”) dessutom förbjudet hälsopåstendet att mjölk och mjölkprodukter är bra för skelettet, tänderna och motverkar benskörhet.

Släng ut propagandan. Slopa keson och satsa pengarna på grönsaker istället. Eller kanske klyftor av färska svenska äpplen?

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 svar to “Mjölkpropaganda i skolorna”

 1. carin Says:

  Har själv arbetat med att laga mat till skol- och förskolebarn och förfärats över Mjölkfrämjandets metoder att ”erbjuda” utbildning till skolpersonal. När de sedan dyker upp och propagerar för omättade fetter helt vettlöst och med täckmantel att vara opartiska vänder det sig i magen på en sund skeptiker.
  Tack för ditt inlägg!

 2. lottabrinck Says:

  Hörde ett förfärande exempel på mjölkmissbruk – det gällde en gymnasieskola i Ljungby – där gick cirka 40 % av kostnaderna för matråvarorna till mjölkprodukter! Vissa killar kunde rada upp 6-7 glas mjölk på lunchbrickan.

  Snacka om att kasta pengarna i sjön och dränka hälsan i mjölk.

  Förstås inte Mjölkfrämjandets direkta fel men det saknas definitivt sans och måtta i upplysningen. Varför inte också tala om att man kan dricka för mycket mjölk?

  Lagom är som alltid ett bra ord. För mycket och för lite skämmer allt är ett härligt gammalt ordspråk som säger det mesta. Mer än 5 dl (2-3 glas) mjölk ska ingen dricka per dag. Och äter man 2 ostskivor räcker det med ett och ett halv glas.

 3. Me Says:

  Hej – har du någon länk till var man kan läsa om Efsa:s uttalande om hälsopåståenden om mjölk? Jag skulle gärna läsa mer!
  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: