Horta – gröna blad på grekiskt vis

Horta är bland det häftigast man kan äta från det grekiska köket enligt min åsikt. Ofta handlar det om vilda gröna blad som plockas tidigt på våren innan trädgårdens gröna kommit upp. Portlak, nässlor, maskrosblad, vild ruccola (senapskål), kirs, målla, vilda löksorter osv brukar finnas med. 

Få råvaror är också så nyttiga som gröna blad: Massor av olika mineraler (kalcium, järn, zink, magnesium, koppar osv,) folat, vitamin-C, betakaroten, lutein och andra antioxidanter. Bra med protein och även en del Omega 3 per 100 g. Men vill du verkligen få i dig några mängder måste du äta mycket och det är lättare om bladen värms försiktigt. I rå form är det svårt att äta så mycket att det verkligen har betydelse för hälsan.   

Jag gör min ”horta” på nässeltoppar (det går mycket bra att hela sommaren/hösten att klippa av de späda skotten), blast från polkabetor, rödbetor och majrova, mangold, späd lök med blast, vanlig grönsallad, späd sommarkål, broccoliblast osv. Ju fler sorter desto bättre. Helt enkelt de gröna blad som finns tillhanda. Nästan det enda man ska undvika är väl rabarberblad eftersom de är giftiga.  

Tänk bara på att det behövs mycket stor volym. Det späda gröna väger lite och smälter ned till nästan inget ting. Så försök attt även ta litre grövre blad eller ta i sommarkål. Om du gör ”horta” av butikens tråg med späd spenat, ruccola och andra salladssorter krävs åtskilliga förpackningar. Ett tråg väger ju bara runt 70 g och blir bara till en grön fläck när det värms.

Det här behövs till 4 portioner som förrätt eller som tillbehör: 2½-3½ liter hårt packade blad (den mindre mängden om bladen är grova), 2-3 späda lökar, 2 vitlöksklyftor, 2-3 msk olja, 1 halv pressad citron, flingsalt  

  • Gör så här: Skölj de gröna bladen noga, det är lätt att det ryms sand och jord i bladvecken. Inte farligt från bakteriesynpunkt men otrevligt när det knastrar mellan tänderna. Låt rinna av.
  • Strimla bladen grovt. Stjälkar och grövre partier strimlar du fint.
  • Finstrimla lök och vitlök.
  • Häll en bottenskyla vatten i en stor rostfri kastrull. Lägg i allt det gröna och all lök. Försök om möjligt att få det grova längst ner.
  • Lägg på lock och sätt på högsta värme. När du hör att det fräser, blandar du om.
  • När bladen vätskat sig, ta bort locket men låt bara bladen mjukna. All vätska behöver inte koka bort.
  • Ringla över olivolja.
  • Smaksätt med pressad citron, peppar och lite grovt salt när det är dags att servera hortan.
  • Servera med en liten bit grovt, gärna surdegsjäst bröd, citronklyftor och extra olivolja.  
Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: