Coq au vinbär

Trädgården dignar av bär. Och jag suckar.

Jag vet att det är ett verkligt lyxproblem att knorra över hur jobbigt det är att ta hand om skörden. Klart i alla fall är att nästan alla recept på bär är på efterrätter, sylt, saft och marmelad.  Måste bärmatlagningen innebära en massa socker?! Visst kan man väl frysa in bären som de är och ha i morgonfilen men hur går det med näringsvärdet? Försvinner inte en massa c-vitaminer och andra antioxidanter? Vidare klimatsmart är inte fryslagring heller men största problemet är dock bristen på frysplats…

Ett av de ”sockerfria” recepten jag har är i allafall detta med röda vinbär och kyckling. Jättegott och snyggt. Tyvärr har de plockat bort bilden som fanns på DN (är ett recept jag gjort till DN.s provkök).

Det här behövs till 4 portioner: 1 hel kyckling, smörolja eller flytande margarin (kravmärkt), 2–3 vitlöksklyftor, 3–4 små morötter, 3 knipp- eller 2 fullstora lökar, 2 dl röda och/eller svarta
vinbär i klasar, 1 kvist färsk timjan, rosmarin eller salvia, ½ dl vinbärssaft – röd eller svart, 1 tärning hönsbuljong, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 msk honung, färska vinbär till garnering. Skysås: 4 dl sky, 2 msk soja, 2 tsk potatismjöl eller arrowrot
salt och peppar

  1. Gör så här: 
  2. Stycka kycklingen i fyra portionsbitar. Skölj dem och torka av med hushållspapper.
  3. Hetta upp smöroljan i en gryta som rymmer hela rätten. Bryn kycklingen till vacker färg.
    Skala vitlöksklyftorna. Skala och strimla morötterna grovt. Ta bort fula blad på löken men behåll en bit av blasten.
  4. Lägg vitlök, morötter och lök i grytan. Lägg också på vinbär och örtkrydda.
  5. Häll på vinbärssaft, smula i buljongtärningen och strö över svartpeppar. Ringla över honung och några deciliter vatten.
  6. Lägg på lock och låt puttra i 25–30 minuter tills kycklingen är vit och fast i köttet och köttsaften ofärgad.
  7. Häll av skyn och sila den. Mät upp så att det blir 4 dl och häll i en liten kastrull. Vispa i soja och potatismjöl. Koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera kycklingen ur grytan och såsen vid sidan om eller lägg upp på ett fat och ringla över såsen. Garnera med fina vinbärsklasar.
Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: