Giftiga jordgubbar

Kunde inte hålla mig utan köpte en ask jordgubbar på torget. Det skulle jag inte gjort. Gubbarna var vattniga och bismaken kemiskt kärv. Man behöver inte var särskilt konspiratoriskt lagd för att känna alla bekämpningsmedel, all konstgödselt och alla andra kemikalier som de röda bären utsatts för innan de hamnande i min mun.

Inte för inte är jordgubbar, även svenskodlade, den gröda som utsätts för mest gift och som då och då tangerar och ibland t.o.m. överskrider (importgubbar) de ”tillåtna” gränserna för giftrester. Inte för inte räknar Naturskyddsföreningen jordgubbarna till matens värstingar. 

Svenska jordgubbar sprutas i genomsnitt 7,8 gånger per växtsäsong! Jordgubbarna sprutas med ogräs-,svamp- och insektsmedel. Och det är inte frågan om några oskyldiga medel utan medel som innehåller nervgift. Kanske inte så farligtför vuxna men inte skulle jag bjuda några små barn på svenska konventionellt odlade jordgubbar…Jordgubbsodlingarnas fåglarna tar i alla fall stryk av giftet.

Kolla på Kravs hemsida efter ekologiska jordgubbsodlare. Och kommer du förbi Grangärde i Södra Dalarna måste du bara köpa Tillmans ekogubbar. De smakar fantastiskt och efter ha njutit dem kan man inte längre äta vanliga giftgubbar…Men än så länge är de bara kart. Någon gång efter midsommar och i början av juli är de färdiga…Till dess njuter vi av Tillmans jordgubbssylt.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

2 svar to “Giftiga jordgubbar”

  1. Lena Says:

    Tack för tipset! Dit ska jag åka när det är dags!

  2. lottabrinck Says:

    Ja, det är verkligen värt en resa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: