Nyttan av Omega -3 från fisk

De långa Omega -3 fettysyrorna DHA och EPA som framförallt finns i fisk är mycket nyttiga. Hur nyttiga och vad de är speciellt bra till är dock ännu delvis höjt i dunkel. Det enda som det finns otvetydiga bevis för är att de DHA och EPA skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. DHA och EPA behövs också för att fostrets ochdet spåda barnets hjärna, syn, motorik, hjärta, ja hela nervsystemet ska utvecklas. Foster och späda barn kan inte som övriga barn och vuxna omvandla korta Omega -3 fettsyror (linolensyra) till DHA och EPA.  

Dessutom misstänker man att de långa Omega 3 fettsyrorna har en antinflammatorisk effekt och kan därmed skydda mot cancer, diabetes, ledgångsreumatism, allergi osv Om ett rejält intag verkligen skyddar mot Adhd, dyslexi, depression är också tveksamt. Eller rättare sagt det vet inte forskarkåren ännu. Massor av studier är på gång.

Inför ett jobb om Omega 3 och barn till tidning Viföräldrars special nummer om Mat& Hälsa påpekade docent Ulf Riserus i Folkhälso- och vårdvetenskap i Uppsala att man ska var lite försiktig när man läser entuastiska studier från USA och England som prisar ett tillskott av Omega 3. Det är inte säkert att dessa hälsoeffekter gäller oss i Skandinavien och Japan. Vi äter av tradition regelbundet fisk och har därmed har vi redan ett skapligt, om inte alltid, ett gott intag av DHA Och EPA. Hos oss är effekterna av ett extra tillskott Omega-3 sannolikt mindre jämfört med USA och Storbritanien där fisk- och rapsoljekonsumentionen är låg.

Däremot finns det massor av dokumentation som bevisar att fisk är nyttigt och ger bättre hälsa.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: