Kycklingfilé med sparris

Det här är ett av mina favoritrecept och en rätt som jag ofta väljer som lördagmiddag. Men den är snabblagad och passar bra även en vanlig vardag så här är års när sparrissäsongen spirar. Vill du se en bild kolla här på DN.

Det här behövs till 4 portioner:  4 st kycklingfiléer, 1 knippa (ca 250 g) grön sparris, 1 salladslök, 1 tsk salt + 1 tsk socker, salt och peppar
4 skivor kallrökt- eller parmaskinka, 4 msk riven parmesanost. Sås:
det grova från sparrisstänglarna, 1 dl crème fraiche eller matyoghurt, 1 dl kokspad, 1/2 kruka basilika eller persilja, salt och peppar

  • Gör så här:  Börja med sparrisen: Dela sparrisen så att knopparna blir 7–8 cm långa och resten av stängeln i mindre bitar. Koka upp 1 liter vatten med salt och socker.
  • Lägg i sparrisbitarna, salladslöken samt sparrisknopparna. Knopparna är mjuka efter några minuter medan de grova ochlöken behöver ytterligare 5–10 minuter.
  • Stek kycklingfiléerna under tiden. Bryn dem runt om i smör till vacker färg i en traktörpanna. Salta och peppra lätt. Häll på 1 dl av sparrisspadet. Lägg på lock och låt bräsera på svag värme i 10 minuter.
  • Dags för såsen: Mixa de grova sparrisstjälkarna och löken med basilika. Späd med 1/2 dl kokspad och crème fraiche. Smaka av.
    Häll såsen runt de färdigstekta kycklingfiléerna.
  • Slå in sparrisknopparna i en skiva skinka. Lägg skinkpaketen på kycklingfiléerna och riv över lite ost.
  • Lägg på locket och värm någon minut.
  • Servera med kokt potatis.

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: