Ät mera insjöfisk

Är du rädd att äta insjöfisk p.g.a hög halt kvicksilver? Kvicksliver är inte bra men det är ännu sämre att undvika insjöfisk helt av rädsla för kvicksilver i blodet visar en spännande avhandling av Maria Wennberg, dietist i Umeå.

Att äta fisk ett par tre gånger i veckan minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar är en allmänt vedertagen sanning. Andra effekter av högt intag av fisk är ännu inte vetenskapligt bevisade.  Och det handlar inte bara om Omega 3 halt utan det är troligtvis annat i fisken som också ger hälsofördelar. Så välj inte bara av fet fisk! Njut också av torsk, gädda, abborre, gös, flundra, sik, sej och som sagt var välj inte bort insjöfisken!

Maria Wennberg kunde nämligen visa att de personer som hade högre halt av kvicksilver i blodet bland de norrlänningar hon undersökte också hade lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar. Nu handlar det inte om att kvicksilver är nyttigt i sig utan att en högre halt i blodet kunde kopplas till stort intag av insjöfisk!

Hela avhandlingen kan du läsa här:

Och insjöfisk är ofta ett mycket klimatsmart val!

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: