Bonito i Bermeo + Flan i Gernika

Vår första dag i Baskien börjar vi i Bilbao (Bilbo på baskiska, någon som undrar var Tolkien fått sina namn från?). På grund av askmolnet är vi en dag sen men ganska snart når vi den lilla kuststaden Bermeo och slinker in för ett förmiddagsmål – flygplatsfrukosten var som vanligt skral. Vi väljer en bar som flaggar i Atlethic Bilbaos rödvita färger. En caña – ett litet glas öl och en liten bocadillo med bonito, tonfisk av den finare sorten, liksom ett kaffefat boquerones (ansjovis) inlagda i vinäger/vitlöks marinad (se recept) slinker lätt ned.

Det är kallt, några grader under 10 strecket och regnet ligger som en våt filt i luften. Hundväder! I den mörka baren är det människovärdigt om än inte varmt. Barägaren berättar när han insett att vi är svenskar om sin beundran för Guld-Gary ( Sundgren) som var uppskattad back i hans hemstads lag Real Zaragoza. Som alltid bryter fotbollssnack isen och en dam vid bardisken berättar att hon minsann varit Helsingborg.

Vad snackar man om i Spanien om inte fotboll? Möjligen inbördeskriget och Francoregimen, i alla fall om man är i Baskien.

För att riktigt landa i regionen åker vi till Gernika, Guernica (på spanska). Tar en titt på resterna av den gamla heliga eken  och den nya. Många rådslag har hållits under denna gamla ek. Under 1800-talet flyttades mötena in i ”rådhuset” och där fortsatte baskerna att hålla  sina riksdagar Och dit kungen av Kastillien (Madrid) åkte för att betyga baskerna sin vördnad och få deras stöd.

Mest känd är dock Gernika för att bombraiden av tyska Luftwaffe 1937 som anses vara den första flygbombningen mot civila mål (inte sant eftersom en grannstad anfölls några dagar tidigare men inga utländska journalister var där och kunde rapportera!). Det var marknadsdag så flera hundra, kanske ett tusental dog men den heliga eken stod kvar. Händelsen blev ett politiskt konstverk av Picazzo.

Efter en titt på eken, rådhuset, marknaden är det dags för ”Menu del dia”. Gernika är ingen liten by men ligger lite avsides så  matställena är inte så många dock hittar vi ett bra ställen med husmanskost. Vi njuter en vällagad trerätters lunch med vin och bröd för 10 euro! Chauffören gör som de övriga gästerna blandar det röda vinet med spansk ”sockerdricka” gaseosa…Inte alls dumt eftersom gaseosa inte alls är lika sött som sockerdricka.

Lentejas (linser kokta med korv och fläsk) eller kronärtskockshjärtan kokta med musslor( alcachofas con mejillones) inleder vi måltiden med. Bacalao (torkad, blötlagad, kokt torsk) med tomater och paprika, äggröra med svamp (revuelto de setas)  eller ciderkokt kyckling( pollo al sidre) väljer vi till huvudrätt.

Trots att vi är rejält mätta kan ingen avstå från den hemlagade flanen – portionsformar av brylépudding. Och just denna var perfekt i konsistensen och lite blåsig (vilket visar att den var hemgjord och inte av pulver) 

I Spanien smaksätts vanligen flanen antingen med vanilj eller kanel + citronskal. Här kommer ett standardrecept som jag delvis tagit från den halvgamla men suveräna kokboken: Cooking in Spain, av Janet Mendel Searl.

Det här behövs för 4-6 portioner: 1 dl + 1 msk (100 g)  strösocker, 5 dl mjölk (minst 3 % fetthalt), 2 tsk vaniljsocker, 2 äggulor, 2 ägg, 3/4 dl (75 g) strösocker.

  • Gör så här: Värm ugnen till 15o grader.
  • Smält 1 dl + 1 msk strösocker i en stekpanna. Värm till sockret är rinnande och rejält brunt.
  • Fördela det smälta sockret i 4, 6 portionsformar.
  • Värm mjölken tills den precis börjar sjuda. Drag från värmen och vispa i vaniljsockret.
  • Vispa äggulor och ägg fluffigt. Vispa i 3/4 dl socker.
  • Vispa i den heta mjölken och fördela i portionformarna.
  • Ställ formarna i en ugnssäker form och häll kokande atten runt om (upp till 3/4 på formarna).
  • Grädda tills flanen stelnat i ca 40 minuter.
  • Kyl flanen och stjälp upp när det är dags att njuta dem.  
Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2 svar to “Bonito i Bermeo + Flan i Gernika”

  1. J-P Olsson Says:

    Hm, vad ska man göra med de två äggvitorna som blir över då? 😉

  2. lottabrinck Says:

    Hallå
    Bra kommentar – jag hatar också recept där något blir över! Men med för mycket äggvita i smeten smakar flanen för mycket kokt ägg…

    Så lägg äggvitorna i en burk men lock och förvara i kylen. De håller åtskilliga veckor, nästan flera månader. Gör sedan antingen maräng av vitorna eller förstärk helt enkelt pannkaks- eller omelettsmeten med vitorna. Sockerkan blir också pösigare med mer vita i smeten. Jag brukar också blanda in ”överblivna” vitor i smeten när jag gör köttbullar och köttfärsbiffar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: