Vitaminvatten – Nej, tack

Läser i senaste numret (14)  av Magasinet Filter en bra artikel av Ika Johansson om de onödiga, dyra, söta vattnen på flaska som kallas vitaminvatten ( Vitaminwater från coca-cola, Vitamino från Friggs samt VitaminWell). Det är en historia om hur den vikande konsumentionen av vatten på flaska får kreativa dryckestillverkare att skapa en nytt konstlat behov. Drycker som säljs med hälsoargument (falska) och spelar på vårt dåliga samvete när det gäller att äta nyttigt. 

Helt klart är att vitaminvattnen alla innehåller mycket socker, visserligen mindre än läsk men dock  7 sockerbitar (21-23 g/500 g) per flaska och till ett pris som är gott och väl det dubbla mot en flaska läsk. Inte mer än 60 g tillsatt socker om dagen lyder rekommendationen från Slv och Who. 

Och tro inte att fruktsocker är nyttigare än ”vanligt” socker. 

Men hur är det då med vitaminerna? Helt onödigt förstås. Den som äter ett par frukter samt grönsaker till maten behöver knappast dessa extra vitaminer. Extra vitaminer är snarare skadligt än nyttigt. Som jag skrev tidigare här på bloggen är det farligt med extra tillskott. Ensidig högt intag av vitaminer, antioxidanter, mineraler och andra hälsoämnen stör upptaget av andra dito och skapar obalans och t.o.m. brist. Numera finns också  ett antal studier som visar på direkt skadliga effekter av intag av vitamin- och kosttillskott.

För mycket Vitamin-C ökar riskerna för grå starr. Vitamin A (finns dock inte i fettfritt vatten) ökar riskerna för benskörhet och kan ge leverpåverkan. Däremot kan både  Betakaroten och Vitamin E finnas i vitaminvattnen och en överkonsumention av dessa ökar dödligheten enligt epidemilogiska studier. Även folsyra (den syntetiska formen av folat) kan öka riskerna för cancer. Vitaminvattnen berikas ofta med just folsyra.

Nu är det ju långt ifrån alla hälsoämnen i vitaminvattnen som finns i några större betydelsefulla mängder – under förutsättning att man nöjer sig med en flaska. Inte alla ”vitaminer” (Biotin, Pantotensyra) är så viktiga att det ens finns rekommenderat dagligt intag på för dem i Sverige. Medan andra hälsoämnen inte anses spela någon som helst roll för vår hälsa, åtminstone i de  mängderna som gäller här. Men det låter ju hälsosamt med grönt te, ginseng, grantäpple, aloe vera, antioxidanter osv…  

 Både Vitamino (Friggs) och VitaminWell innehåller konstigt nog  konserveringsmedel. Och för att slippa använda några E-nummer i förteckningen över ingredienser skriver man ut de långa krångliga kemiska namnen. Inte heller VitaminWater anger E-nummer utan skriver hellre surhetsreglerande medel när de menar citronsyra!

Behöver du släcka törsten efter träningen? Tag ett glas vatten. Behöver du extra energi? Ät en banan. Vatten på flaska är fortfarande ett dåligt val ur miljösynpunkt oavsett om det innehåller vitaminer eller inte.

Vill du veta mer? Läs också min artikel i Råd&Rön nr 2/09.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 svar to “Vitaminvatten – Nej, tack”

  1. Hittat på nätet – June 2, 2010 » Ännavänt.se Says:

    […] Vitaminvatten – Nej, tack […]

  2. Spara på socker, skippa vitaminvatten « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Fler synpunkter och utförligare om vitaminvatten finns under Vitaminvatten- Nej, tack. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: