Rabarberdags!

Passa på och njut av rabarbern. Nu när de svenska primörerna fortfarande döljs i den mörka kalla vinterjorden. Då står den rödstammiga rabarbern där så stolt och bara väntar på att få smälta med vanlij och socker till läcker kompott.

Har läst så många rabarberrecept på sistående och ytterst få använder det klimatsmarta alterantivet mikro. Varför elda upp vanliga ugnen när mikron är lika bra och dubbelt så snabb?

Det här behövs till 4 portioner: 750  – 850 g  rabarber, 2 dl socker  gärna råsocker, ½ tsk vaniljpulver* eller 1 msk vaniljsocker, 1 -2 stjärnanins frukter 

  • Gör så här: Skölj rabarbern. Så här i maj behövs den inte skalas. Skär i bitar. Små bitar går snabbare medan decimeter långa tar lite längre tid.
  • Blanda socker och vaniljpulver.
  • Varva rabarber och vaniljsocker i en form. Lägg på stjärnanisen.
  • Kör på högste effekt i 2 minuter. Blanda om rabarben men var försiktig. Det är snyggast om den är hel.
  • Kör ytterligare i 2 till 3 minuter tills rabarbern är mjuk.
  • Ät på gammeldags vis som kompott med mjölk eller med vaniljglass eller vaniljsås.

 Tips: Vill du att rabarbern behåller sin vackra röda färg? Stjälp en tunna över rabarberståndet i trädgårdslandet. Utan solljus dvs klorofyll förblir stammarna röda och inte gröna…  

* Vaniljpulver säljs i små, små burkar och finns i välsorterade livsmedelsbutiker men också i dito fairtrade. Det är pulveriserad vaniljstång och man behöver yttrest lite. Oftast är det frågan om fair trade  produkter.

Etiketter: , , , , ,

4 svar to “Rabarberdags!”

  1. Ivan L Says:

    Tack Lotta för att du tar upp denna våran förnämliga försommarprimör.
    ”Blott Sverige svensk rabarber har.”🙂

    Tycker att vaniljsmaken blir ännu bättre om man rör i vaniljpulvret efter tillagning. Vanilj ska inte koka.
    En annan trevlig smakkombination är rabarber + jordgubb + kanel + vanilj i kompott.

  2. lottabrinck Says:

    Hallå

    Håller med dig om vaniljsmaken när det gäller vaniljsocker medan vanlijpulvret behöver tid och värme för att lösas – eller har jag fel här..

    Nu ska jag göra rabarberchutney! Utan vaniljsmak! Återkommer mer recept.

    Trevlig helg

    • Ivan L Says:

      Du har rätt i att pulvret vinner på tid och värme. Äkta vaniljsås blir ännu godare dagen efter. Det är själva kokningen som man ska undvika. Pulvret ska i efter uppkok när man tagit av vätskan från värmen.

  3. lottabrinck Says:

    Tack för vaniljinfo!

    Nu ligger ett chutneyrecept med rabarber på bloggen: https://lottabrinck.wordpress.com/2010/05/28/fredagsmys-chutney-till-grillat/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: