Pintxos av strömming

Efter en veckas bilresande och ätande i Baskien landar vi vid Fäbodtjärn inför helgen. Och till vår stora förvåning smakar boquerones al natureal eller som det också kallas anchoa al ajo alldeles utmärkt även här och efter en tallrik havregrynsgröt!

I brist på äkta, färsk ansjovis ”gravar” jag små strömmingar och serverar med kokt ägg. ( Gravningen är ju nödvändig för att ta bort ev. botulliniumbakterier.)  Även om vi saknar våra ”txikiteo” – dvs, att gå med några vänner från bar till bar och för att ta ett glas och en pintxo på varje så smakar boquerones gott även så här. Vi spar förstås några fiskstjärtar till kvällens middag och äter dem med vitt bröd på pintxovis.

Pintxo är det baskiska ordet för tapas. Och för er som undrar hur det uttalas: tx är spanskans ch dvs. ett kort sje-ljud som i kärring.

Det här behövs till en rejäl sats: 1 kilo hel strömming, så små som möjligt. Gravningslag: 2 dl vitvins- eller äpplecidervinäger, 4 dl vatten, 2 vitlöksklyftor, 1 msk salt. Inläggningslag: ½ dl vitvinsvinäger, 1 ½ dl vatten, ½ dl olivolja, 2-3 vitlöksklyftror, några svartpepparkorn, ½ dl finhackad persilja.

  • Gör så här: Rensa strömmingen men behåll skinnet. Skölj av noga och torka flundrorna med papper.
  • Lägg i en skål och häll över en blandning av vinäger, vatten, skivade vitlöksklyftor och salt.
  • Låt stå i 4 till 6 timmar bereonde på hur stor strömmingen är. Rör om lite då och då. När skinnet går lätt att dra av och fiskköttet är vitt har strömmingen gravats klar.
  • Häll nog av gravningslagen. Drag av skinnet.
  • Blanda vinäger, vatten och salt till inläggningslagen.
  • Varva skinnfria strömmingsfiléer, skivad vitlök, hackad persilja och svartpepparkorn. Häll över inläggningslagen och ”besegla” genom att ringla över oljan.
  • Njut dessa pintxo med en bit bröd eller trä upp dem tillsammans med gröna oliver och gröna pferroni på tandpetare. Det senare kallas gilda.
  • I Baskien njuts pintxos såväl med vitt torrt Txakoli (ett lätt vitt vin med en tydlig metallsmak), riktigt torr cider, lätt ljust spansk öl eller varför inte en riktigt sval och ung Rioja, Joven dvs i det närmaste ett helt olagrat vin som aldrig går på export .       

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Pintxos av strömming”

  1. LisaFW Says:

    vilket fint recept! Har du lust att gästblogga det på Taffel?

  2. Bonito i Bermeo + Flan i Gernika « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] den finare sorten, liksom ett kaffefat boquerones (ansjovis) inlagda i vinäger/vitlöks marinad (se recept) slinker lätt […]

  3. En pintxo i Bilbao « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] än så här. Vill du ha ett eget recept på marinerade ansjovis på svenskt vis så finns det här på min […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: