Hur mycket kaffe är lagom?

Kaffe har seglat upp som rena rama hälsodrycken: balanserar blodsockret och 3-4 koppar om dagen minskar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Kaffets höga halt av antioxidanter skyddar mot cancer. Nya rön menar också att kaffe är bra vid Parkinson, stimulerar andningen hos för tidigt födda och lindrar astma. Det senare vet alla vi allergiker som lindrat akuta allergiska besvär med en kopp starkt kaffe.

Kaffets alla hälsosamma efekter men också dess besvärliga biverkningar som dålig sömn och risk för för tidig nedkomst kommer att avhandlas på ett spännande seminarium på KI .

Läser också (men hittar nu inte uppgiften i min fulla mailbox) att mörkrostat kaffe motverkar magproblem. Det bildas ett ämne som minskar produktionen av magsaftens saltsyra. Det är därför som vi får ont i magen av svagt kaffe men inte av starkt, mörkrostat kaffe. Länge leve espresson. 

Samtidigt varnar Efsa och Livsmedelsverket för akrylamid i kaffe och knäckebröd och framförallt i chips. Akrylamid är ju ett av de mest väldokumenterade cancerogena ämnen i vår vardag. Ett ämne som finns i de flesta livsmedel och som tycks vara nästan omöjligt att undvika för alla som äter upphettad mat.

Så frågan är how much is lagom när det gäller kaffe?

Hoppas att Louise Ungerth på konsumentföreningen Stockholm får svar på sin fråga till SLV: Hur många kopppar kaffe är säkert?

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: