Desto mörkare rostat ju snällare kaffe

Det var förstås i den utmärkta tidningen ”Vitalt Vetande” som uppgiften om att mörkrostat kaffe är lindrigare för magen kom. Tidningen har i sin tur tagit uppgiften från ”The American Chemical Society” så det stämmer säkert bra.

När kaffe rostas bildas ett ämne NMP som minskar saltsyreproduktionen i magen. Mörk-, franskrostat liksom espressokaffe kan innehålla ända upp mot dubbla mängden skyddande NMP mot ljusrostat kaffe.

Så undvik ljusrostat kokkaffe om du vill ha ett snällt magkaffe. Kokkaffet har ju också den obehagliga bieffekten att det innehåller ett omättat fett som höjer kolesterolhalten i blodet. Kaffe innehåller alltså inte kolesterol – det gör ju inga vegatabilier – men vid mycket stor konsumention kan kokkaffet påverka blodfetterna har en lite äldre holländskt studie visat. I bryggkaffe fastnar fettet i filtret. Tror dock att kolesterolhalten är ett mindre problem än att kokkaffe ofta innehåller en hel del garvsyra som även det kan ge magproblem…

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: