Jordbruksverket mörkar om EKO

Bästa (?) sättet att minska utsläpppen av växthusgaser i jordbruket är att skippa konstgödsel  visar en ny studie som gjorts på uppdrag av Jordbruksverket.  Bäst kanske är överdrivet men mycket effektivt minskas i alla fall utsläppen av växthusgaser när bonden går över till ekologiska brukningsmetoder visar Christel Cederberg, SIK  i en  studie.

En studie som visar att ekoodling sparat hela 425 000 ton växthusgasutsläpp årligen. Spännande och uppmuntrande. Totala mängden utsläpp är visserligen 14 miljoner ton i svenskt jordbruk så minskningen innbär bara 3 %. Å andra sidan motsvarar minskningen 140 000 färre personbilar skriver tidningen Ekolantbruk.    

Men varför slår inte JV på stora trumman för den? Och om nu konstgödsel är en sådan stor källa till klimatgaser varför tar då Alliansregeringen bort skatten på konstgödsel? 

Sedan har vi förstås också frågan om övergödningen av Östersjön och även där spelar det kväverika konstgödsel en avgörande roll.

Vill du läsa hela rapporten? ” Hur styr miljöersättningen för ekologisk produktion”  Beställ här: http://www.jordbruksverket.se/blanketterochtrycksaker.4.595401461210ae2d589800033225.html

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: