Olaglig mjölkpropaganda

Livsmedelsverket och EFSA rensar i träsket av tillåtna hälsopåstenden. Från och med den 11 maj är det i inte längre tillåtet att i marknadsföring och på paket att koppla ihop olika råvaror och med hälsoeffekter.   

Enligt EFSA (Eu.s råd för säker mat) finns det inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att långa Omega 3 fettsyror som EPA o DHA är positivt för barns utveckling (hjärnan). Inte heller att påpeka att probiotiska bakterier är bra för magen är tillåtet.

Men det som överraskar mig mest är ändå att EFSA slaktar den heliga svenska mjölken. Nu får inte mejerierna säga att 3 portioner mjölk om dagen ger lägre vikt hos barn och ungdomar!   Och det finns inte heller vetenskapliga bevis för att mjölk och ost ger bättre tänder.

Skönt nu kan vi äntligen börja diskutera om vi inte trots allt dricker för mycket mjölk och äter på tok för mycket ost här i Sverige. För det gör vi. Kolla dessa siffror:

 År 2007 åt och drack varje svensk  hela 129,9 kg (= liter) mjölk (inklusive yoghurt, fil), 9,2 kg grädde samt 17,7 kilo ost!

Och konsumentionen ökar: Visserligen drack vi mer mjölk 1960: 166 liter men mindre grädde, 5,6 kg och framförallt åt vi mindre mängd ost: 7,4 kilo ost.

Och detta här innebär trots allt att våra svenska mjölkbönder producerar mer mjölk idag än 1960. Det krävs ju 10 liter mjölk för att få 1 kg ost. Så ökningen på 10 kilo ost sedan 1960 innebär att varje svensk har fått i sig 100 liter mjölk extra i form av ost!

Så när Mjölkfrämjandet och mejerierna klagar på att vi dricker allt mindre mjölk med åren så tullar de rejält på sanningen.  

Jag vill hävda att vi har ett osunt förhållande till mjölk i Sverige. Det är inte bättre ju mer mjölk vi dricker. Inte mer än en halv liter eller rättare 4 dl mjölk + 2 skivor ost om dagen är lämpligt. 

Och när det är som i en småländskt gymnasium att många killar dricker 8 glas mjök till varje lunch och att 40 % av skolans kostnader för råvaror går till mjölk då  är det fara på färde, inte bara för skolans budget. Vatten är som alltid bästa törstsläckaren och nyttigaste måltidsdrycken. 

Statistiken kommer från  jordbruksverkets  statistik

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Olaglig mjölkpropaganda”

  1. Mikkan Says:

    Matmyter är ju så himla onödiga, upprensning i träsket behövs!

  2. gunilla Says:

    Gärna en rejäl minkning av mjölken- men rör inte min ost…..
    hils

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: