Omelett med svampstuvning

 

Ett litet missöde gjorde att jag stod med en burk förvällda trattkantareller – en plastburk med kräftstjärtar visade sig innehålla trattkantareller. Vad göra? Omelett kanske.

Som så många andra kvinnor i min mors generation lärde hon sig att snåla på äggen när det vankades pannkaka och framförallt omelett. En skvätt mjölk och några matskedar i smeten fick ersätta några ägg när hon lagade öppenomelett. Och jag måste säga att jag många gånger tycker det är godare med denna lena mjuka spartidsomelett än äggstinna rikemans dito. Så här kommer än omelett med mjölk ochvetemjöl

Till 3-4 portioner: 4 ägg, 1 ½ dl mjölk, 3 msk vetmjöl, ½ tsk salt, 1 krm vitpepper, smörolja eller kravmärkt flytande margarin. Svampstuving: 3-4 dl förvälld svamp, 1 liten gul lök, smörolja eller smör att steka i, 1 dl mjölk, 2 msk vetemjöl, 1 dl creme fraiche, 2 msk portvn, 1 msk japansk soja, salt, peppar

  • Gör så här: Börja med svampstuvningen. Krama ur svampspadet (spar det) och hacka svampen grovt. 
  • Finhacka löken.
  • Lägg svamp och lök i en gryta/kastrull som du kan göra stuvningen i. Sätt på högsta värme och låt det mesta av kvarvarande vätska koka bort.
  • Skaka ihop mjölk, svampspad och vetemjöl. Tillsätt till svampen.
  • Låt koka upp under omrörning. Rör i creme fraiche, portvin och japansk soja. Låt småkoka några minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Dags för omeletten: Vispa ihop mjölk och vetemjöl. Vispa i äggen och salt.
  • Hetta upp en stekpanna med smörolja. När det fräser häller du i omelettsmeten.
  • Sänk till medelvärem och peta/lyft med en gaffel så att smeten kan rinna ner och stelna. Ytan behöver inte stelna helt.
  • Täck med rikigt varm svampstuvning.
  • Garnera med körsbärstomater och basilika, inte nödvändigt med det ser trevligt ut… Ett glas öl till och det känns som fredag  

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: