Nya diabetesråd

Äntligen kommer SBU:s (kunskapscentrum för hälso- och sjukvården) nya råd vid diabetes eller? Än saknas mycket forskning menar Kjell Asplund, professor och ordförande i kommittén som granskat kostråden vid diabetes och deras vetenskapliga underlag

Mycket har antagits och de råd som getts har inte alltid haft så hög vetenskaplig höjd som är önskvärt. Kanske beroende på ”att mat kan inte bara mota utan även bota” är ett realtivt nytt sätt för medicinare att se på mat och sjukdom…  Nutritionsforskning vad gäller människor är ungt som en tung vetenskaplig disciplin. 

Lyssnar man inte bara på radiointervjuer med Kjell Asplund utan också kollar vad SBU egentligen skrivit ser man att råden trots allt inte har ändrats så mycket. Det som är nytt uttrycker SBU så här: ”Vid typ 2-diabetes har lågfettkost respektive måttlig lågkolhydratkost likartade gynnsamma effekter på HbA1c (”långtidssockret”) och kroppsvikt”.  Och i samma andetag erkänner de att det inte finns tillräckligt med stora och framförallt långa studier av LCHF eller liknande regimer för att kunna rekommendera det rakt av vid diabetes typ 2.

Mer intressant är vad man trots allt tycks vara ense om: Mycket grönsaker, baljväxter liksom fisk tycks det finnas ett visst vetenskapligt stöd för att rekommendra vid diabetes!  Alltså tillskillnad från annan mat.

Och så är det förstås nyttigt med ett (två för män) litet (1½ dl) glas vin om dagen.  Mindre kontroversiellt men likvärt nytt är nog att rekommendera minst 2 koppar kaffe om dagen.

Viktigast av allt är dock: Gå ned i vikt. Det är den viktigaste förutsättningen för den som vill leva bra trots diabetes typ 2.

Sugen att läsa hela rapporten och se vilka som medverkar? Gå hit.

Ps. I Vetenskapens värld P1 medger Kjell Asplund också att vegetarisk mat kan vara bra vid diabetes typ 2.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: