Ett år med köttfri dag

Imorgon, den 6 maj, firar den Belgiska staden Gent ettårs jublieum. Förra året bestämdes att alla restauranger och storhushåll som  kommunen ansvarar för ska ha en köttfri dag i veckan.

Smart t.o.m. klimatsmart är det att göra var sjunde dag grön. Vegatarisk mat är oftast billigt, nyttigt och dessutom klimat-och miljövänligare. Kött- och fiskindustrin anses vara de största klimatbovarna inom livsmedelssektorn. Det är här som en mesta energin förbrukas och flest co2 ekvivalenter. Kornas fisar och rapningar av metangas känner väl alla till vid det här laget. Men hålls kor ute och får de äta naturbeten binds en del av koldioxiden i grässvålen i hagar och ängar. Får de dessutom rejält med grovfoder,  minimalt med kraftfoder och inte göds på soja från nedhugna regnskogar i Brasilien har nötkött en plats på matbordet. Men inte alla dagar och inte alltid som jättelika biffar. Det behöver inte vara allt eller inget.

Så lyd uppmaningen om en animaliefri dag i veckan. Gör som Naturskyddsföreningen och Paul McCartneys slå till med en Meat free monday. Eller som i Gent en köttfri torsdag. För hälsa, miljön och framtiden.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Ett år med köttfri dag”

  1. Ika Says:

    Helsingfors stad fattade i vintras efter viss debatt beslutet att en dag i veckan ska vara köttfri i stadens alla skol- och dagisbespisningar. Förstås ledde det till upprörda insändare om att alla minsann ska ha rätt att äta sitt kött, ”låt vegetarianerna äta kaninmaten”…

  2. lottabrinck Says:

    Hurra för Helsingfors! Må fler ta sitt förnuft till fånga.
    Finns det fler kommuner där ute som tagit ett klimat- och miljösteg?

    Är det fler än jag som tycker att efter Köpenhamns mötet har klimatdebatten tystnat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: