Vårens makrill är på gång

Läste ett härligt pressmeddelande från svensk fisk  att de första av  årets havsprimörer i form av makrill landats i Göteborg. Om några veckor drar sig makrillen än längre in mot den svenska kusten och blir billigare. Kanske får vi då också njuta den här i Stockholm.

Vad gör man då med denna Omega -3 stinna fisk? Stek den som flundror och servera med nässel-, kirskåls och spenatstuvning kanske. Eller gör som Viveka Lärn föreslår i kokboken från Saltön: grilla den.  

Själv marinerar jag den (urtagen förstås) gärna först i olivolja, vitlök, salt och citron. Torkar av den hela fisken och låter den sakta få fin färg på glöden. Låt vila i inslagen i smörpapper så blir firren perfekt genomstekt. Servera med favvodippen och favvosalladen.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Vårens makrill är på gång”

 1. gunilla Says:

  Har hört att makrillen inte tål resan till Stockholm, utan måste ätas pinfärsk. Har smakat den den nyfiskad på Hönö , men märkte ingen skillnad- vad tycker du?

 2. lottabrinck Says:

  Pinfärsk är alltid bäst, förstås.
  Men stora delar av året landas den ”västkustska” makrillen i norra Jylland (Danmark) och går med bil till Göteborg och Stockholm. Så inte ens i Göteborg är den riktigt färsk.
  Alltså passa på och njut makrill nu. Och det är trots allt kortare transport från Göteborg än från Danmark.

 3. CrimsonAnna Says:

  Vill bara säga tack:) Lagade wokad broccoli med ananas från din kokbok idag och det var så gott. Helt perfekt. Det här ska jag laga igen snart och bjuda på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: