Lapa sol och Vitamin-D

Jag har varken dött eller gått in i vägen. Min långa tystnad beror på flitiga jobbresor och mycket roligt arbete den senaste tiden. Som frilansjournalist tar aman alla uppdrag (nästan) …Jobbar när andra vill och inte som så många tycks tro enbart när man själv. 

Solen skiner denna andra maj och nu kan vi börja samla bo oss nyttigt, stärkande Vitamin-D från solens strålar. Minst en kvart om dagen med otäkt ansikte och bara armar krävs för att få maximalt med D. Bäst effekt är det mitt på dagen, sen eftermiddagen funkar inte,  och det finns ingen risk för överdosering. När depåerna är fylla stannar hudens omvandling av D från solenstrålar. Ingen idé att bränna sig med andra ord.

Senare och tidigare på dagen liksom under vinterhalvåret är våglängden på solens ultravioletta strålar felaktig och inget Vitamin- D bildas.  Den som har en mörkare hy än nordiskt blek måste tillbringa mer tid i solen för att få max av vitaminet.

Farväl vårdepressioner och se upp vinterförskylningar. Nu är er tid förbi. Ställ undan burken med Vitamin-D, falskan med D-droppar och välj ekoyoghurt itsället för den konventionella som är berikad med D.  Ta en promenad och samla det benstärkande vitaminet i vårsolen.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: