Fredagsmys -Fina fisken

Kunde inte bärga mig när jag såg de fina, med stänkt av  rosa, gösfiléerna i fiskdisken. Det blir Hjälmargös med en len vit grädd- och vinsås ikväll!  Allra bäst blir gösen förstås kokt i en riktig fond men jag fuskar enligt nedan understundom…

Det här behövs till 4 portioner: 600-700 g fiskfilé, 1 tärning eller 1 msk koncenterad fiskfond, 1 skivad gul lök, 1 selleristjälk, 5 vitpepparkorn, 1½ tsk salt. Till såsen: 2 msk smör, 1½ msk, 1 dl torrt vitt vin, 1½ dl grädde, 1 ½ spad från fiskkoket

  • Gör så här: Koka upp ½ liter vatten med fiskbuljong, lök, selleri, vitpepparkorn och salt. Koka några minuter.
  • Skölj fisken och dela den i portionsbitar (om filéerna är stora ).
  • Lägg fisken i buljongkoket. Häll på kokande vatten så att fisken täcks.
  • Koka upp och låt koka i 1 minut. Drag från värmen, töcke med lock och ställ på skärbräda.
  • Låt efterkoka i 7 minuter.
  • Gör under tiden såsen: Smält smöret och rör i vetemjölet. Bryn några sekunder.
  • Späd med vittvin och grädde. Koka upp under omrörning till en tjock sås.
  • Späd med 1 ½ dl fiskspad och låt koka några minuter.
  • Lägg fisken på förvärmt fat och ringla såsen över. Man kan garnera med klickar av rom eller skalade räkor men det är inte nödvändigt..
  • Kokt pressad potatis och sockerärter är perfekta tillbehör. 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: