Stevia – nytt naturligt sötningsmedel

Nu tycks ett godkännande av det kalorifria och naturliga sötningsmedlet Stevia vara på väg. Eftsa Eu:s organ för livsmedelssäkerhet har meddelat att de inte ser några faror med ett användande.

Tillskillnad från andra sötningsmedel görs av en ört ”Stevia rebaudiana” som sedan mycket, mycket länge odlas i Sydamerika och är alltså inte syntetiskt. Stevia är sedan tidigare godkänt för användning inom livsmedelsindustrin i USA, Japan och Schweitz. I Japan använts stevia i mycket stor utsträckning. Men redan nu kan vi Sverige använda det. Det finns att fröså och brukar finnas som planta hos välsorterade handelsträdgårdar

I förändlad form är stevia 20-40 gånger sötare än socker och kan ge sötma åt det mesta. Stevia förlorar inte sin sötma som tex fruktos som vid upphettning blir lika sött som vanligt socker. Däremot ger förstås inte stevia någon volym och har ingen konserverande effekt som socker trots allt har.

Hälsokoströrelsen har av tradition varit förespråkarna för stevia. Superlativen brukar flöda när det gäller växtens all fördelar. Kolla här t.ex.  Det brukar anföras att stevia inte ger karies och det är säkert helt riktigt men så fort stevia blandas med något blir det en negativ påverkan på tänderna. Allt matintag ger ett frätande syrapåslag i munnen. Numera är de flesta närinsforskare ense om att inte bara sötman från socker utan även sötma från sötningsmedel ökar suget efter mer sött. Detta gäller förstås också stevia.

Slutsats från en amatör: Stevia är säkert bättre än andra sötningsmedel men behöver vi mer sötma? Stevia bra för diabetiker men inte för den som har problem med överätning och bemästra sitt sug efter sött.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Stevia – nytt naturligt sötningsmedel”

  1. Mikkan Says:

    Spännande att det är på g. Jag använde stevia en del när jag körde väldigt lågt med kolhydrater. Då var det ju faktiskt så, att precis som alla andra så ville vi ha en efterrätt som smakade lite sött ibland, utan att faktiskt äta socker när vi hade kommit igång så bra. Tyckte att det funkade hyfsat tillsammans med bärsmaker. Däremot inte med choklad, det förstärkte bismaken mycket tyckte jag. Mina två försök: Lyckat: http://njutmaten.blogspot.com/2009/04/stevia-tagning-i.html och mindre lyckat: http://njutmaten.blogspot.com/2009/05/stevia-tagning-ii.html

  2. lottabrinck Says:

    Intressant!
    Själv funderar jag på att köpa en planta och använda strimlade blad i matlagningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: